חוק הבנקאות קובע שורה של צעדים בהם יש לנקוט ברגע בו נגנב לך צ´ק, מאמר זה סוקר בקצרה את ההליך, משמעותו וצעדים אותם לנקוט בקרות מקרה מסוג זה
כאשר רושמים שיקים לטובת גורם אחר, חשוב להדק את המושכות, כל עוד מדובר בכסף שלכם או של גורם מטעמכם, ולהשתמש בכללים הפשוטים לרישום שיק, על מנת שלא ימחזרו אותו. שיקים יכולים להיות סחירים ולהתגלגל הלאה אם הם נשארו פתוחים, כלומר – הגורם שקיבל תא השיק יכול להעביר אותו על פי סכומו לספק אחר. בנוסף, קיימים מקרים בהם נגנב פנקס שיקים שלם, כאשר השיקים שחולקו בו עוברים לידי נושים שתפקידם לטפל בעניין החוב של בעל השיקים. כמובן – כאשר השיק מגיע לבית המשפט או לבנק – ישנו משקל לדוגמת החתימה של בעליו.
מתי שיק נחשב לבר תוקף?
החתימה – תפקידה להראות כי מדובר באדם האמיתי – בעליו של השיק. אילו החתימה חסרה או שגויה – יש יסוד להאמין כי מדובר בשיק גנוב. כמו כן – אילו החתימה מופיעה על גבו של שיק ונראה כי זה לא היה למטרת סחר, אלא למטרה אחרת – אפשר לקבוע כאילו כלל לא הוצא.
הפקדת צ´ק - לחתימה יש חשיבות גבוהה
שיק ביטחון – או שיק לניכיון?
בית המשפט יערוך אבחנה בין אם השיק נמסר לביטחון או לניכיון. אם לבנק ניתנה זכות לפי "אוחז כשורה", תהיה לו זכות לגבות את השיקים. במידה והבנק שומר על זכות לחייב את השיקים גם אם אין ללקוח זכות או כיסוי – הלקוח יחויב בהם אולם הם לא יפרעו אלא עד שהלקוח יממש את זכותו לפרוע אותם.
להתייעץ עם עורך דין
עורך דין המצוי בעניין זה יכול לסייע לאדם לייצג אותו בפני בית משפט בנושאים כמו הוצאה לפועל, תום לב בנושא הפקדת השיק או רישומו, או מושך שיקים לא רשומים בבנק ועושה לו יתרון בניצול הפרש הזמן שבין הפקדת השיק לרישומו בבנק ובמקרים נוספים שמצוים כיום בשגרה.