על מנת להבין לעומק מה הם כללי הפסילה של ראיות בהליך הפלילי, אפשר ללמוד קורסים שלמים. השאלה הנשאלת כאן לפנינו, היא האם המשטרה והפרקליטות אכן שומרות על זכויותיו של אדם בהליך פלילי?
הרי כדי להוכיח במשפט מסוים טענת תביעה, או להפריך אותה, יש צורך להשתמש בראיות – וכדי לטעון משהו שיהיה קביל ושמיש בבית המשפט, יש צורך שהראיות עצמן תהיינה קבילות. אילו נעשה בהן שימוש לא חוקי, הראיות לא תהיינה קבילות. היכולת להוכיח שהראיות לא היו קבילות והושגו בדרך לא חוקית יכולה לבטל אותן או את הטענה שמתלווה אליהן.
מה השלב לפסילת הראיות לפני אישום פלילי?
העיקרון לפסילת הראיות בהליך הפלילי נקבע בשנת 2006, הוא כשהראיות הושגו באמצעות פעולה בלתי חוקית – ואילו המשטרה פגעה בזכויות נאשמים או חשודים כשההליך בלתי הוגן, הרי שיש לבטל את הראיות הללו. השאלה שנשאלת היא באיזה שלב לבטל אותן. האם כבר בשלב החקירה או במהלך המשפט?

אישום פלילי - ניתן לפסול את הראיות
זכויות אדם – האם הן יחסיות?
נשיאת בית המשפט העליון בדימוס הניחה נימוקים לפסילת הראיות כבר בשלב החקירה. חלק מהנימוקים היו למשל – שזכויות האדם הן יחסיות וממילא נקבעו לפי החוק. בפועל, בית המשפט מתיר שלעתים את הסטייה משמירה על זכויות האדם, ואילו ישנם ספקות בנושא- הן תישקלנה בהמשך לאחר הגשת כתב האישום שיתבסס על אותן ראיות לא קבילות באופן אבסורדי.
התביעה עצמה לא תגן על זכויות האדם
ישנו שיקול דעת שמורה על התביעה לסנן בעצמה את המוצגים או את הראיות שהושגו באופן בלתי קביל. הרי שזה עלול ליצור ממילא ניגוד עניינים כאשר רוצים להשיג הרשעה. על מנת להשיג הרשעה באופן שבית המשפט יקבל את הטיעונים בה, רצוי להתקשר לעורך דין פלילי אשר מתמצא בתחום ויכול לתת מענה מיידי בכל נושא.