הרבה פעמים אנו נתקלים במקרים בהם יש תאונות בבניין המגורים שלנו, תאונות אשר יכולות לגרום לנו נזקי גוף. השאלה שנשאלת היא מי הוא למעשה האחראי לפצות אותנו בגין נזקים אלה?
לפני שבוע עברתי בחדר המדרגות ובדיוק המנקה שמעסיק ועד הבית, ניקתה את הבניין. לא שמתי לב למים שהיו על המדרגות, מעדתי ושברתי את כף הרגל. כעת, איני יכול ללכת לעבודה ואני אמור לעבור ניתוח שלאחריו ככל הנראה אהיה עם גבס למשך שלושה חודשים לפחות, עד שהעצם תתאחה ואהיה כשיר לשוב לעבוד. מי אמור לשלם על הנזקים הרפואיים והנפשיים?
עורך דין נזיקין יכול לענות על השאלה, ובמאמר הבא ננסה להסביר מספר פרטים אודות הנושא.
את מי תובעים?
בדרך כלל הנתבע הפוטנציאלי שעומד לנגד עינינו הוא בראש ובראשונה וועד הבית. אמנם לרוב האנשים נראה שוועד הבית הוא ארגון עצמאי הפועל בתוך הבניין ומדי פעם מכנס ישיבות וגובה כספים פעם בחודש, אך לוועד הבית יש מעמד משפטי בישראל. מתוקף סמכותו, וועד הבית אמור לרכוש פוליסת ביטוח הכוללת גם נזקי גוף המתרחשים בתוך הבניין.

תאונות בבניין - ניתן לתבוע מספר גורמים
אם לא הוועד?
ישנם מקרים בהם ניתן לתבוע גם את חברת הניקיון, או לעיתים חברת הגינון, או כל חברה שמתחזקת את הבניין ובגלל פעולות שלה נגרם הנזק. כמו כן, לעיתים ניתן גם להגיש תביעה בגין רשלנות של דייר אחר, אשר בגללה נגרם הנזק מלכתחילה, כמו למשל דייר שהוציא מים מהדירה לאחר ששטף את הרצפה ובגלל הרצפה החלקה אחד הדיירים מעד ונגרם לו נזק.
תביעות קודמות
במקרים מסויימים בהם נגרם נזק לדייר בגלל רשלנות של דייר אחר ולא בגלל חברה הנותנת שירות לבניין, קובע בית המשפט כי האחריות המלאה היא של הדייר, וכי אפשר לזרוק את האשמה על חברת הביטוח אשר מבטחת את הבניין, ובטח לא על כלל הדיירים.