ההוצאה לפועל משמשת מערכת לגביית חובות – שטרות חוב אשר לא נפרעו במועד המיועד. על מנת שהזוכה לא יגיש תביעה לפתיחת תיק כנגד החייב, החייב רשאי להגיש בקשה להתנגדות לביצוע השטר.
על מנת שחייב לא ישלם את חובו בהוצאה לפועל משום שאינו חב עוד יותר בתשלום שיק, שטר ביטחון או שטר החוב – הוא יגיש באמצעות עורך דין הוצאה לפועל את הבקשה להתנגדות לביצוע אותו שטר חוב. על החייב מוטל נטל ההוכחה המראה גם כי השטר היה פגום – כלומר בקשת הזוכה לשלם את החוב אינה תקפה.
הנימוקים לבקשה זו יוגשו במסגרת של תצהיר מפורט. על פי תקנה 106א´ לחוק ההוצאה לפועל יש להגיש את הבקשה הזו לאותה לשכת הוצאה לפועל שבה הוגשה במקור הבקשה לביצוע השטר, וזה יעשה בתוך עשרים ימים ממועד המצאתה של האזהרה לחייב.
ביסוס בקשת ההתנגדות
בקשת ההתנגדות לביצוע שטר החוב תגובה בנימוקים שונים. בין היתר ניתן למצוא נימוקים שכיחים כמו זיוף חתימה או חתימה על הבקשה ללא הרשאה. פגם בחתימה, בדומה לתוקפה של חתימה בבנק, מאיין את התוקף של השיק. במידה שמדובר על שיק ביטחון, יש להראות כי בין הצדדים קוימה עסקה שמסכמת שימוש בשיק למטרות ביטחון בלבד.

בקשת התנגדות - דרושה הוכחה שהחייב לא עמד בדרישה
סיבות נוספות לביסוס בקשת ההתנגדות
אילו החייב לא קיבל את התמורה עבור הסכום החייב, יוכיח כי לא התקיימה עמידה בדרישה בין החייב לזוכה. אילו היה חוסר באחיזה כשורה בין השם לחתימה, אילו היו מחיקות ושינויים על גבי השיק, אילו הזוכה נטל את השיק לאחר שפג מועד הפירעון שלו ובנסיבות נוספות – יסוד האחיזה המבוקש מתערער.
שימושים לא מקובלים בשטר החוב
אילו השטר הושג בנסיבות של רמאות או מעשים בלתי חוקיים לרבות הפעלת אלימות ופחד, הרי שהוכחת זאת יאפשרו לבית המשפט לקבל את הבקשה להתנגדות קיום השטר. גם אם לא ניתן ערך לתמורה כפי שמקובלת על פי חוק החוזים או שנעשה פגם בשרשרת ההיסבים של השטר, האוחז בשטר שאליו הוסב השיק לא יהיה יכול להשתמש בו כדין.
אולי תתעניינו גם ב: