מגזין פלילי
הארכת מעצר עד תום ההליכים
- מערכת האתר
- |
- 1/3/13
- |
- 12:10
- |
- 2579 צפיות




-
הארכת מעצר עד תום ההליכים ידוע גם בשם "העמדה לדין". מרגע הגשת כתב האישום הופך אותו חשוד לנאשם, עד שתוכח חפותו. עד תום ההליכים, רשאית התביעה לעצור את אותו נאשם, וזאת אך ורק אם קיימת עילת מעצר, קיימות ראיות לכאורה להוכחת האשמה, לנאשם יש סנגור ולא ניתן להחליף את המטרת המעצר בדרך של שחרור בערובה ("חלופת מעצר"). הבקשה להארכת מעצר עד תום ההליכים מוגשת לאותו בית משפט שאליו הוגש כתב האישום.
מסוכנות הנאשם ונסיבות למעצר
באותה בקשה להארכת מעצרו, נשקלת שאלת מסוכנותו של הנאשם. האם הינו בעל אופי אלים או כזה שיהיה עלול לחזור על מעשיו באותו רווח הזמן עד למשפט. ישנן עוד שאלות העולות לפני אישור ההארכה- כמו עניין אופיו ועברו של הנאשם. המעצר יוארך במידה ונמצאות לו ראיות נסיבתיות להארכת מעצרו, כלומר ראיות בעלות עוצמה מספקת להובלה למסקנה ברורה ומעוגנת באשר לאפשרות היותו האשם.
חומרת העברה וחלופות מעצר
בהגיעה של בקשה להארכת מעצר עד תום ההליכים נשקלת האפשרות לחלופה מספקת אשר עונה על בעיית המסוכנות. הרבה פעמים קיימת לנאשם אזלת יד בהוכחת כך שלא ינצל את חלופת המעצר באופן שיסכן את שלום הציבור, ישבש את הליכי המשפט או יפגע בדרך זו או אחרת בנסיבות המעצר.
מהו עיון חוזר?
שופט בית משפט (ערכאה ראשונה) יכול להחליט על הארכת מאסר של עד ל- 90 יום בכל פעם מחדש, אולם לאחר שהחליט בית המשפט על שהייתו של הנאשם במסגרת מעצר בית מלא, ההגבלה לתשעים יום אינה חלה עליו. לפיכך ישנה הזכות לפנות באמצעות עורך דין לבית המשפט על מנת לבקש הקלה בתנאי השחרור. יש להגיש זאת לאחר זמן סביר לבקשה זו או לאחר ששונו נסיבות המעצר.