חוק הסנגוריה הציבורית התשנ"ו 1995 פעל להקמת הסנגוריה הציבורית, אשר מעניקה ייצוג משפטי איכותי ומקצועי למי שנחשד, נעצר, נאשם ולנידון הזכאי לכך. לצורך כך, נבחר צוות על ידי המוסד החדש אשר בחר
עורכי דין אשר הוא מינה ומפקח עליהם. מדובר בצוות עובדים קבוע של הסנגוריה הציבורית ועל עורכי דין חיצוניים הפועלים ממשרדיהם הפרטיים כסנגורים ציבוריים.
מי זכאי לייצוג על ידי הסנגוריה הציבורית? כל מי שנעצר או שהוא חשוד יש את הזכות לבחור לעצמו סנגור מטעמו, אולם רק חלק מהנאשמים זוכים לזכות לייצוג על – ידי סנגור ציבורי , אשר הוצאותיו ושכרו משולמים לו על- ידי המדינה. סעיף 18 לחוק הסנגוריה הציבורית טוען כי הזכאות משתנה ממקרה למקרה בהתאם לסוג ההליך המשפטי, מצבו הכלכלי של מבקש השירות וחומרת העברה שלו. כל אחד רשאי לבדוק את זכאותו לייצוג ציבורי תוך פניה לסנגוריה המחוזית.
מהן העילות המרכזיות לייצוג על ידי סנגוריה ציבורית?העילות המרכזיות המקנות לנאשמים את הזכות לסנגוריה ציבורית הן "נאשם בעברה חמורה בבית המשפט המחוזי ל- 10 שנים, נאשם שהינו חסר אמצעים ונענש בעברה שעונשה 5 שנות מאסר לפחות, נאשם קטין (להוציא עברות תעבורה) ועוד. בנוסף, עצורים לצרכי חקירה (שהם תחת "מעצר ימים") ושהם חסרי אמצעים, עצור שהוא קטין ומי שהוגשה נגדו בקשה להארכת מעצר עד לתום ההליכים, אלו זכאים לייצוג מהסנגוריה הציבורית.
בקשה לייצוג על ידי הסנגוריה הציבוריתיש לסור ללשכת הסנגוריה הציבורית הקרובה למחוז המגורים ולהביא את
כתב האישום ואת תעודת הזהות. כל העתק מסמך אחר המעיד על מצבו הכלכלי של הנאשם או מסמך הרישיון לרכב יכולים להועיל על פי נושא העילה למינוי סנגור. לבסוף, יש למלא במשרדי הסנגוריה הציבורית טופס בקשה למינוי סנגור ציבורי.