מגזין אזרחי
הסכמים פוליטיים
- מערכת האתר
- |
- 1/3/13
- |
- 12:10
- |
- 2871 צפיות
-
הסכמים פוליטיים נערכים בין מפלגות, בין מועמדים למשרות ציבוריות ועוד. האם להסכם פוליטי ישנו תוקף מחייב? על פי פסקי דין קודמים, ניתן להשתחרר מהסכמים פוליטיים, כל עוד אלו שייכים למשפט הציבורי ולא חלים עליו דיני החוזים הרגילים, קל וחומר אם אלו עלולים לפגוע בצרכי הציבור. בנוסף, התניות ובטחונות כספיים נוגדים את תקנת הציבור בהסכם פוליטי, ודינו להתבטל. מי שמעוניין להשתחרר ממחויבות, יכול לפעול על פי "הלכת השתחררות", המעניקה לרשות ציבורית אפשרות להשתחרר ממחויבות במידה וזו לא עולה בקנה אחד עם צרכי ציבור חיוניים.
האבחנה בין הסכם פוליטי להסכם רגיל
לא כל הסכם בין סיעות בכנסת הוא הסכם פוליטי. מהות האבחנה בין שניהם – הסכם פוליטי והסכם רגיל- נעוצה קודם בשאילתת התוקף המשפטי של הסכם פוליטי. ישנו גם הבדל טרמינולוגי בין הסכם פוליטי, כלומר הסכם שאינו משפטי – לא יהיה ניתן לפנות לבית המשפט ולדרוש בעבורו סעד ופיצוי, לבן חוזה פוליטי, כלומר הסכם פוליטי משפטי – כלומר הסכם בין מפלגות שבכוונתן לתת תוקף משפטי להסכם.
מעורבותו של בית המשפט בעניינים פוליטיים
במסגרת סמכותו ותפקידו של בית המשפט, ניתן לעשות שימוש בפיקוחו של בית משפט אשר תוחם מה מותר ומה אסור בתרבות הפוליטית בישראל. בית המשפט יכריע בסוגיות פוליטיות שעיקרן לא הובא לידי הציבור בדרך כלל. החלטת בית המשפט בדרך כלל תצא באמצעות הצהרה כדי לנסות ולהתגבר על הקושי שבפיקוח עליו ובאכיפתו.
חוקיותם של חוזים פוליטיים
בית המשפט בודק את חוקיותו של חוזה פוליטי וכן אם הוא סותר את תקנות הציבור. בידיו של בית המשפט להעניק צו להימנעות מהפרת החוזה, לקיום החוזה הפוליטי, או לפיצויים על נזק כספי שנגרם כתוצאה מהפרת החוזה הפוליטי. במידה ונראה כי בוצעה הפרה של חוזה פוליטי, או שננקטה התנהגות מפלגתית פסולה, יש להסתייע בעורך דין ולהבין האם יש בכך הפרה של חוזה ציבורי או פגיעה מסוימת בציבור עקב כך.