מגזין פלילי
תקיפת עובד ציבור
- מערכת האתר
- |
- 1/3/13
- |
- 12:10
- |
- 2773 צפיות
-
הדין הפלילי קובע, כי לכל מי שמספק לציבור שירות מטעם גוף שמספק שירותים לציבור או מי שהינו עובד ציבור או ממלא חובות המוטלים עליו על פי דין מטעם גוף המספק שירותים לציבור, תסופק הגנה, וכל תקיפה כלפיו תיראה באופן חמור, במיוחד כאשר זו קשורה באופן כלשהו, ישיר או עקיף, למילוי תפקידו. עובדי ציבור יכולים להיות מורים, פקידים בעירייה או במחלקת שירות לקוחות, סוהרים, פרקליטים, רופא, מציל וכן הלאה. לאור העובדה שעובד ציבור משרת את הציבור באמצעות עיסוקו, תקיפה זו חמורה הרבה יותר מתקיפת אדם שאינו עוסק בעיסוק ציבורי.
חוק העונשין בנושא תקיפת עובד ציבור
סעיף 288 (א1) בחוק העונשין התשל"ז 1977 מדבר על איומים בלבד, אולם איומים אלו כוחם שקול ונאה כנגד תקיפה לשמה. ההיגיון העומד מאחורי הסיבה לענישת התוקפים כמו גם המאיימים הינה אלימות המכרסמת באבני היסוד של הדמוקרטיה, ואשר מטרתה היא להרתיע ראשי רשויות ועובדי ציבור מלבצע את שליחותם הציבורית וללא מורא. התגובה העתידה לבוא מידי החוק לאור זאת משמשת כאמצעי ענישה וכן לאמצעי הרתעה.
תקיפה ועונשה
תקיפת עובדי ציבור אשר אינם שוטרים עלולה לגרור עונש של עד 5 שנות מאסר (תקיפת שוטר בעת מילוי תפקידו: 3 שנות מאסר או 5 שנים בנסיבות מחמירות), 6 חודשי מאסר למי שהעליב חודשי ציבור ושנת מאסר למי שהפריע לעובד ציבור מלבצע את תפקידו. במידה ומעוניינים לעמוד על הדקויות והסמנטיקה, רצוי להתייעץ עם עורך דין פלילי. מלבד העונשים בפועל יקצבו גם קנסות כספיים. בעבירה שיש בה קלון יקבע עונש כבד יותר.
נסיבות מחמירות
נסיבות מחמירות לצורך העניין הן כוונה להכשיל שוטר בעת מילוי תפקידו, למנוע ממנו או להפריע לו מלמלאו, כן אם התוקף היה מצויד בכלי ירייה, אלה, אבן, מקל או כלי אחר, וכן אם התקיפה הייתה בצוותא של יותר משלושה שוטרים גם – יחד.