נוטריון הוא עורך דין שהוסמך לביצוע פעולות נוטריוניות, כמו למשל אישור אותנטיות של מסמך וקביעת נאמנותו למקור, עריכת מסמכים ועוד. הצעת חוק הנוטריונים בשנות השבעים ביקשה שמינויו של נוטריון יהיה מותנה במילוי תפקידו כעורך דין 15 שנים לפני כניסתו לתפקיד, אולם נקבע כי דרישה זו עלולה לפגוע בחופש העיסוק של עורכי הדין וכן סיבה נוספת המצדיקה את עיסוקם של הצעירים דווקא בתפקידי נוטריון היא השליטה במגוון שפות שונות ובמיומנויות תרגום שמיוחסת לצעירים. ועל כן נדחתה חלקית – מינימום זמן העיסוק כעורך דין לפני תפקיד נוטריון הפך לעשר שנים.
מהם סעיפיו המרכזיים של חוק הנוטריונים?
בין 56 סעיפי החוק השונים בחוק הנוטריונים מעוגנות סמכויות הנוטריון. על מנת להתקבל למוסד הנוטריון, עליו להוכיח כשירות כפי שנזכרת בסעיף 2 לחוק ולהגיש בקשה לועדת רישיונות לקבלת רישיון נוטריון. הועדה תפרסם את מינוי הנוטריון בכדי לאפשר לציבור להתנגד להסכמה זו – על פי סעיף 4 לחוק. בין סמכויותיו של הנוטריון – יוכל לבצע כל פעולה המוזכרת בסעיף 7 לחוק.
אילו תקנות חשובות במיוחד?נוטריון לא יאשר פעולה מסוימת בטרם המבקש הזדהה. ניתן להוכיח זהות באמצעות ידיעה אישית או כל תעודה ציבורית עם תצלום בר זיהוי. הנוטריון יברר את זכות חתימתו של אדם אחד החותם בשמו של אחר או בשם תאגיד. הנוטריון יברר את גילו של הפונה, והאם הינו מורשה לביצוע הפעולה מבחינתו גילו – שלו.
החוק ומעמדו של הנוטריון כיוםכיום ניתן למצוא אבני בוחן לציון ההבדלים בין מעמד הנוטריון לפני חקיקת חוק הנוטריונים ואחרי החקיקה. התבצע איחוד סמכויות שחיזק את מעמדו, מצד שני, צירוף מקצוע הנוטריון למקצוע עריכת הדין הפחיתה במעט מיוקרת המקצוע. המצב יצר ריבוי נוטריונים ועל כן מעמדו של נוטריון ירד מבשנים עברו.