מגזין ציבורי
פגיעה בפרטיות מהי?
- מערכת האתר
- |
- 1/3/13
- |
- 12:10
- |
- 2258 צפיות
-
חוק היסוד לכבוד האדם וחירותו וכן החוק להגנת הפרטיות 1981 מעגנים את הצורך בפרטיות ואכיפתה בחוק, כשהפרטיות מתבטאת בתוך מרחב אישי פרטי, וישנו גם עניין של הסכמה לחדירה לפרטיות – במקרה כזה, החוק יסוג. החוק טוען כי לכל אדם הזכות לפרטיות ולצנעה, ומתוקף כך, יש לבקש את הסכמתו כדי להשתמש בה. לא עורכים חיפוש בכליו, בגופו, על גופו וברשות היחיד ואין פוגעים בכתביו, בסוד שיחו או ברשומותיו.
מהי פגיעה בפרטיות?
הפגיעה בפרטיות מאופיינת באחד מהמעשים הבאים: התחקות אחר אדם או בילוש – אשר יכולים להטריד אותו, הטרדות שונות, ביצוע האזנות אסורות בידי חוק, צילומו של אדם ברשות היחיד, פרסום תמונה או צילום שעלולים לבזות אותו או להשפילו, העתקתו של תוכן מכתב או תוכן אחר שלא נועד לפרסום או לשימוש בו ללא רשות כותבו או הנמען (ויש על כך גם ערך התיישנות), הפרה של חובת סודיות כפי שנקבעה במפורש בהסכם, פרסום עברו המיני של אדם, התנהגותו או בריאותו כפי שתועדה ברשות היחיד ועוד.
החוק ופגיעה בפרטיות
עבירת הפגיעה בפרטיות נחשבת לעוולה אזרחית ולעבירה פלילית, והדיון בה הוא על פי פקודת הנזיקין. החוק קובע, כי מי שפוגע במזיד על פי העבירות שנמנו בחוק, דינו מאסר חמש שנים. לעומת זאת, הנאשם רשאי לטעון להגנתו (באמצעות עורך דין פלילי) כי לא הייתה פגיעה מהותית לתובע, וכעת, חובת ההוכחה נמצאת בידי ההגנה.
פרטיות בתוך מאגרי מידע
בעידן הטכנולוגי של הים, ניתן לומר שכל אחד חשוף לפגיעה בפרטיות ברמה כזו או אחרת. סעיף 8 לחוק טוען, כי אותו מאגר מידע יהיה רשום מתוקף החוק בפנקס מיוחד לאחר שהוגשה בקשה מיוחדת באשר לכל סוגי המידע שמשומשים באותו מאגר. בנוסף, אם נמצא כי ישנו שימוש במאגר שסוטה ממטרתו עד כדי פגיעה בפרטיות, ניתן לפסול את המאגר או לסרב להקמתו.