עבירה פלילית היא אחת העבירות החמורות ביותר במשפט הישראלי והעולמי, כאשר הרשעה בעבירה פלילית גוררת אחריה השלכות חמורות מאוד העלולות להשפיע לרעה על האדם המורשע. למשל, הרשעה פלילית עלולה להוות סיבה לפיטורין ממקום העבודה, ולהוות מכשול רציני בקבלה לעבודה אחרת, ישנם מקרים בהם הרשעה פלילית מונעת מן האדם המורשע להחזיק בנשק או ברישיון נהיגה, ואפילו מדינות המסרבות להכניס דרך גבולן אנשים שהורשעו ב
עברות פליליות.
לא כל בריין הוא עבריין פלילי
ישנם מקרים רבים בהם אדם הסתבך עם החוק באופן שלא מאפיין אותו, את דפוסי התנהגותו או את האישיות שלו. כלומר, לא כל עבריין הוא בהכרח עבריין פלילי, ולא כל מי שהוגש כנגדו כתב אישום בבית המשפט אכן מהווה סכנה אמיתית לציבור. עורכי דין רבים סבורים כי לא כל עבירה הנחשבת על פי חוק לעבירה פלילית מחייבת הרשעה פלילית של נאשם, ויש להתחשב בהשלכות החמורות שש להרשעה מסוג זה על המשך חייו של הנאשם ועל יכולתו להשתקם.
מתי בית המשפט נמנע מהרשעה פלילית?
בית המשפט קבע כי ישנן מקרים בהם ההימנעות מהרשעה פלילית היא מוצדקת ואפילו פרסם רשימה של מקרים בהם יש לתת הקלה בהתאם לנסיבות ולהימנע מהרשעה פלילית. למשל, כאשר מדובר בעבירה ראשונה של אדם או כאשר יש סיכון להסתבכות בעבירות נוספות, כאשר הנאשם מבין את חומרת מעשיו ומביע חרטה אמיתית, כאשר הנזק העלול להיגרם לנאשם עולה על הצורך להביא אותו לצדק ועוד.
מה קורה בהמשך?
במידה ונאשם בעבירה פלילית עמד באחד או יותר מן הקריטריונים הללו, ובית המשפט ראה לנכון לא להרשיע אותו ב
עבירה פלילית, הרישום הפלילי יוגבל אך ורק לרישומים הפנימיים של משטרת ישראל ורשויות אכיפת החוק כגון הפרקליטות, בתי המשפט או שירותי הביטחון הכלליים. בפועל, אדם זה אפילו זכאי לתעות יושר.