מגזין משפחה
זכויות המתגרש/ת בפנסיית בן/בת הזוג
- מערכת האתר
- |
- 1/3/13
- |
- 12:10
- |
- 2192 צפיות




-
חוק יחסי ממון משנת 1974 מאפשר לנשים לקבל את חלקן השווה ברכושו, בזכויותיו ובנכסיו של בו זוגה ממנו התגרשה. מדובר בזכויות שנצברו לפחות בזמן שבני הזוג היו נשואים ביחד. בין אותן הזכויות ניתן למנות גם זכויות לחלוקה שווה של כספי הפנסיה. מדובר כאן באחד הנכסים הגדולים – בדרך כלל לזוגות ממעמד הביניים, מדובר בזכויות המבטיחות ביותר במעמד הגירושין. כספי הפנסיה כוללים קרנות גמל, קרנות השתלמות, פוליסות של ביטוחי מנהלים ועוד חסכונות שנחסכו בשלב הנישואין. על מנת לזכות בכספים אלו, חשוב לשמור על מסמכים המעידים על זכאות לזכויות אלו.
זכויות פנסיה שטרם גמלו
גם אם הגירושין נעשו בטרם גיל הפרישה, עדיין ישנה זכאות לחלוקת כספי הפנסיה. התוצאה אינה אמורה להיות שונה, אולם המימוש של זכויות אלו יקרה רק לאחר שאותו בעל זכויות שהצטברו יפרוש מתפקידו עקב גילו והחוק יאפשר זאת, בניגוד לחלוקת רכוש שבו ניתן להשתמש באופן מיידי לאחר מכן.
איזון זכויות הפנסיה בין בני הזוג
נהוג לעגן הסכם לכספי פנסיה בין בני זוג כבר בהסכם הגירושין, באמצעות עורך דין משפחה או לכל הפחות אקטואר. כאן נחוצה חוות דעת של בעל מקצוע על מנת שיהיה ניתן להביא לידי מימוש את הזכויות של כל הצדדים לעניין. הסיבה לצורך באדם מקצועי שיסייע בנושא היא כי קיימים נושאים משפטיים חופפים שעליהם מסובים דינים שונים (דיני משפחה או דיני פנסיה).
מה לפי המשפט?
דיני פנסיה גורסים, כי הזכויות תצטברנה על פי שמו של העמית וכך הוא יקבל את זכויותיו הסוציאליות. על פי כן, זכות לפנסיה אינה ניתנת להעברה – ולא רק הזכויות אלא גם חובות – עיקול, שעבוד וכדומה – אלא רק אם זה לצורך תשלום מזונות. לפיכך, בן זוג לא רשום לא יזכה לכספי פנסיה.