החוק מכיר בכך שניתן לקזז חובות, כלומר – אם אדם חייב כסף לפלוני ואילו הפלוני חייב לשלם לאדם עצמו כסף, ניתן יהיה לקזז ביניהם את החוב, ולהותיר רק את החלק שנוטר ללא כיסוי. ישנם כללים ברורים באשר לקיזוז חובות, כמו למשל – רצוי שהחוב המדובר יהיה שייך לעסקה בודדת, אם כי הוא יכול להיות שייך גם למספר עסקאות ובתנאי שסכום החיוב היה קצוב וידוע מראש. מכאן משתמע, כי חובות שאינם קצובים וידועים מראש אינם מועדים לקיזוז. את הקיזוז ניתן לערוך באמצעות הודעת צד אחד לצד השני.
מה קורה במסגרת הוצאה לפועל?
זוכה שזכה בהליכי הוצאה לפועל בנוגע לשותפים במקרקעין החייבים אחד לשני, בנוגע למקים מבנה מקרקעין שלא על פי הדין, לבעל נכס שיש לו גם חובות אל שומר הנכס ולהיפך, שוכר ומשכיר אשר הגיעו למצב שבו השוכר והמשכיר חייבים אחד לשני כספים ואף לפי חובות ששלוח ושולח חייבים זה לזה אלו הם מקרים בהם ניתן לקזז חובות, בניגוד לתשלום ועד בית או חוב ארנונה.
קיזוז מניות עם חובות חברה כשהיא בפירוק
סעיף 74 שנתון לפקודת פשיטת רגל קובע, כי ישנה הכרה בחוב הדדי או בעצם בתלות שבין הנושה לחייב. אם החוב אכן נוצר במהלך עסקים כרגיל – הווה אומר כי החוב נתגבש בתום לב. עורך דין מתאים ימצא את הקורלציה שבין החוב הנטען באופן הדדי לרווח שניתן היה להפיק מן המניות של בעלי המניות של החברה שעומדת בפני פירוק, וימצא הוכחות לעניין כדי שניתן יהיה לקזז חוב.
מועד קיזוז החובות
את מועד הקיזוז לחובות ניתן לקבוע בזמן כריתת החוזה לקיזוז. העניין נתון לתהליכים המשיקים לעניין כגון הוצאות צווים שונים כמו צו הקפאת הליכים, חישוב ימי האחור, השלמת העסקה עליה חייבים כספים ועוד.