עבירות מס ומס ערך מוסף הינן עבירות המשתייכות לתחום הדין הפלילי, ועדיין יש מי שעושה אותה בתום לב מוחלט ולא מודע למהות העבירה. מדובר על העלמת מסים משלטונות המדינה, עבירות מע"מ – כלומר מדובר על מסירת דו"חות שהם כוזבים, או עבירות צווארון לבן – במילים אחרות, הלבנת הון. בדרך כלל מדובר באנשים מן המניין, ללא עבר פלילי או רישום פלילי – אשר סופגים עונשים וסנקציות שיכולים להיות מוטלים על פושעים ועל עבריינים. /הגוף אשר יחקור את מהות העבירה יכול להיות מס הכנסה, רשות המסים, חוקרי מע"מ וביחד עם היחידה לפשיעה פיננסית מטעם משרד המשפטים.
קביעה של עונשי נאשמים בעבירות מס
בית המשפט ידרוש לשפוט ולפסוק לעבריינים עונש אשר יהלום את קנה המידה של העבירה, ובעיקר כדי להרתיע את העבריין מלעשות את הטעות שוב, או להרתיע עבריינים כמוהו מלפעול בדרך זו. המטרה היא כמובן להגן על הציבור שכן משלם את כספו אורח קבע וכחוק, וגם על רשויות המס אשר נתנו אמון בציבור המשלמים.
שיקולים להחמרה או להקלה בעונש לעברייני מס
ראשית, בית המשפט יבדיל בין עבירה שנעשתה לראשונה לבין עקביות בדרך ההתנהלות של העבריין. על פי קנה מידה זה יקבע את הפרמטר להקלה או להחמרת העונש. שיקול נוסף הוא הסכום הכסף אשר ככל שיעלה, כך יגדל העונש בגינו בהתאמה.
עורך הדין הוא גם גורם מכריע
אותו עורך דין מסים שנשכר לצורך הגנת העבריין משחק תפקיד מרכזי בהקלה או בהחמרת העונש על העבירה שנעשתה. לאחר קריאת כתב האישום יתבסס על ייצוג אופיו של הנאשם, על תום לב אם ישנו, על כך שזו יכולה להיות הפעם הראשונה לעבירה זו וכן הלאה, וינסה למנוע רישום פלילי.