צוואה היא מסמך המפרט מה לעשות בעיניניו או ברכושו של אדם שנפטר. חוק יסוד כבוד האדם קובע ומכיר בזכותו של אדם על רכושו ולכן יש לקבוע באופן חוקי את אופן הטיפול ברכושו ובעיניניו לאחר מותו. כיום יש חוק ירושה שמסדיר את עיניני הירושה לפי כללים קבועים מראש, במידה וישנה צוואה שנכתבה היא זו שקובעת את עיניני הירושה וחוק הירושה אינו תקף יותר.
חוק הירושהכיום ישנו חוק הנקרא חוק הירושה, הוא קובע שכל רכושו של אדם עובר ליורשיו לפי חוקיות קבועה מראש ממפורטת באופן ברור ביותר בחוק עצמו. חוק הירושה תקף עבור אדם שנפטר ולא השאיר צוואה המפרטת מה לעשות עם כל הרכוש שנשאר. חלוקת הרכוש נעשית לפי כללים ידועים כאשר לצאצאי המנוח עדיפות וכן הלאה לפי סדר קרבה למנוח.
סוגי צוואה שקיימיםמערכת המשפט הישראלית מכירה בארבעה
סוגי צוואות. הסוג הראשון היא צוואה בכתב יד, צוואה זו נכתבה כולה בכתב יד בליווי תאריך ובה מורה המנוח העתידי מה לעשות עם רכושו. צוואה זו היא קלה באופן יחסי להפרכה כיוון שהיא לא נעשתה בלווית עדים או עורך דין, הסוג השני הינו צוואה שמצורפת אליה חתימות של שני עדים, לצוואה זו עמידות רבה יותר לעומת הקודמת, הסוג השלישי הינו צוואה אל מול הרשויות, בסוג זה של צוואה המנוח מפרט בפני אדם המנוי על הנושא את מהות הצוואה והלה רושם אותה. הצוואה האחרונה היא צוואה בעל פה, אלו הם הדברים שנאמרו על ידי המנוח בעל פה בפני עדים שלאחר מכן הלכו והעלו את הדברים עלהכתב והפקידו אותם אצל רשם לעיניני ירושה.
כיצד מקיימים את הצוואה ?על מנת לקיים את הצוואה יש להוציא צו לקיום הצוואה. הצו מופק על ידי הרשם לעיניני ירושה לאחר בחינה מדוקדקת של התנגדויות אפשרויות וחוקיות הצוואה. על מנת לסדר את עינין הצוואה באופן הנוח ביותר מומלץ להתייעץ לפני כתיבת הצוואה ולפני הדרישה וקיומה עם משרד עורכי דין המתמחה בתחום זה.