רשלנות היא התנהגות שבמהלכה גרם אדם או מוסד נזק מבלי שהיה מודע למעשיו או לתוצאה המזיקה של מעשיו, כאשר אדם סביר היה יכול להיות מודע לפרטים הללו בנסיבות דומות. הכוונה היא שאדם מהישוב היה יכול להיות מודע לאחריות התנהגותו, המבחן להתנהגות רשלנית הוא מבחן אוביקטיבי על פי האדם הסביר, כלומר האם האדם מן הישוב יכל היה להביא בחשבון את התוצאות ממעשיו או מאי מעשיו.
עצימת עיניים
עצימת עיניים נכנסת תחת הקטגוריה של מחשבה פלילית, עצימת עין כדי להימנע מידיעת האמת או חשד באשר לטיב התנהגות או מעשה כלשהו. לדוגמא אדם נקלע לנסיבות של פשע והוא עוצם את עיניו, כלומר הוא מתעלם מהמעשה עצמו. דין אדם כזה כמי שהיה מודע לנסיבות כיוון שחשד ונמנע מלברר את הפרטים מלכתחילה.
הרשלנות כעבירה פלילית
כולנו מכירים את המונח רשלנות פושעת, מונח זה אינו מונח משפטי אלא מטבע לשון המצביעה על התנהגות רשלנית במידה מוגברת. רשלנות הוא מונח רחב שלתוכו מכניסים מגוון של התנהגויות וארועים המהווים התנהגות רשלנית. כלומר, אין עבירות פליליות שהן עבירות רשלנות כשלעצמן, אלא יש עבירות שאפשר לגרומן ברשלנות כמו, גרימת מוות ברשלנות, גרימת חבלה ברשלנות ועוד. עבירות שהיסוד שלהם הוא רשלנות העונש המקסימאלי עבורן הוא עד שלוש שנות מאסר.
כיצד מוכיחים שהתבצעה רשלנות ?
במקרה של רשלנות בית המשפט מפעיל את מקרה האדם הסביר, כלומר, האם האדם הסביר שאמור להיות במצב מסוים היה אמור לצפות תוצאה כלשהיא מהתנהגותו, או להיערך בצורה מסוימת לבעיה שעלולה לצוץ, במידה והתשובה על שאלות אלו היא חיובית, ניתן לקבוע כי נעשתה רשלנות מסוג מסוים, במידה ולא ניתן לומר שקרתה תקלה כלשהי בלתי צפויה ולאותו אדם אין אחריות פלילית על כך. בכל מקרה של רשלנות יש לפנות לעורך דין המומחה ברשלנות באותו תחום, על מנת להבטיח את הייצוג הנכון והמתאים ביותר.