ללקיחת טביעת אצבע ישנו היבט משפטי. פקודות המטה הארצי של המפקח הכללי ומשטרת ישראל כוללות ביניהן פקודת המתייחסת לטביעת אצבע. בסעיף 2 בפקודה מתייחסים ללקיחת טביעת אצבע מחשוד שלא עצור. ראשית, יש להסביר לאותו חשוב בלא הליך של מעצר, כי זכותו לסרב ללקיחת טביעת אצבעות ממנו אולם החוקר יציע לאותו חשוד להכנס למאגר טביעות האצבעות של המשטרה.במידה והחשוד הסכים למסור את טביעות אצבעותיו, החשוב יובא ליחידה לזיהוי פלילי, מיד אחרי שגבו את הודאתו. למעשה, שוטרים רבים אינם מסבירים לחשודים ישנה בחירה לחשוד בין מתן טביעת אצבע או סירוב.
פסילת ראיה בעקבות אי מילוי פקודות של החוקר
בעל מקצוע שהוסמך לקחת את טביעות האצבע של החשוד – שהתרשל ולא הסביר את עניין הבחירה במתן טביעות אצבע, עלול לגרום למעשה לפסילת הראיה ממנה נלקחו טביעות האצבע, אף אם מדובר בראיה המרכזית או הבלעדית בעניין זה. מכאן, שמלכתחילה לחשוד ניתנת הזכות לסרב ללקיחת טביעות האצבע.
ניצול של חוסר בקיאות בנהלים הקיימים
רבים אשר נדרשים להעניק את טביעת אצבעם לחוקר סבורים, כי סירוב עלול להיחשב (כמעט כמו בנהיגה בשכרות), הודאה במעשה, או שתגרום למעצר חשוד לרבות הליך הבאתו לשופט מעצרים כדי להאריך את המעצר עד למציאת החשוד במעשה. טביעת אצבע נחשבת לחיפוש חיצוני, וכן יחולו החוקים הנוגעים לעניין חיפוש חיצוני גם על המקרה הפרטי של לקיחת טביעת אצבע.
אצל מי יפתח תיק פלילי?
תיק פלילי יפתח למי שחשוד ברצח על פי סעיף 300 בחוק העונשין, מי שעבר על פקודת הסמים המסוכנים מ- 1973, או מי שחשוד בעבירות מין שעבורן קיבל לפחות עשר שנות מאסר. ישנם עוד מקרים שבהם יפתח תיק פלילי בגין סירוב ללקיחת טביעת אצבע – רצוי להתייעץ עם עורך דין פלילי בנושא.