ידוע, כי בישראל ישנה רוויה של מקצועות עריכת הדין. יש יותר עורכי דין בארץ בעלי תואר, חלקם נמצאים בבתי המשפט עצמם וחלקם במשרדים פרטיים או ממשלתיים או שנמצאים בארגונים שונים כיועצים ומשפטנים המסייעים להם כפרילנס. מצד שני, מדי שנה נכנסים מעגל המקצועי של עורכי הדין אלפי בוגרים במשפטים שאינם מוצאים משרה בתחום, ופותחים משרד משלהם, עסק עצמאי או הסמכה נוספת שבה יוכלו לעסוק, כמו למשל נוטריונים או מגשרים. לאט 0לאט נוצרות יותר חלופות לבתי המשפט, גם תודות לצרכים השונים של האזרחים, שעולים מעל לפני השטח.
העומס בבתי המשפט
הכמות הגדולה של עורכי דין בישראל מייצרת לא רק ידע נרחב בתחום, אלא גם את היכולת להבין מתי ניתן לתבוע אדם או גורם מסוים. היום אנשים חוששים פחות לפנות לבית משפט מחוזי או לתביעות קטנות ולפתור, לפחות לשם ההקלה, את הסכסוך אחת ולתמיד מתוך הכרעתו של שופט. בתי המשפט נעמסים בתיקי תביעה וכורעים תחת אותו עומס – כך שדיון בתיק מסוים עלול להיערך גם לאחר חודשים ושנים.
הפיתרון לעומס בבתי המשפט
העומס בבתי המשפט הוא זה שתרם גם להופעת חלופות כמו גישור ובוררות. כל עורך דין פלילי, נזיקין או בכל תחום אחר יכול לפנות וללמוד את זה, וכן להפוך לנוטריון. השירותים הללו שניתנים בצורה חיצונית לבית המשפט אמנם נזקקים להשלמת התהליך בחתימת שופט בית משפט – וזה מקצר את זמן הטיפול בתהליך.
הליך הגישור
גישור בין שני צדדים יכול לפתור סכסוכי שכנים, זוגות, שותפים לעבודה, ירושות ובכל תחום אפשרי שעולה על הדעת. כל מה שצריך זה את הבעת הרצון של כל הצדדים ללכת לגישור, ולבחור עורך דין שהוא מגשר שבקיא משפטית בתחום המדובר.