ניתן עדיין לבטל את כתב האישום אם חומר החקירה עדיין אינו מצוי אצל התביעה, אלא עדיין בידי היחידה החוקרת. כיוון שתוצאות הגשת הבקשה יכולות להיות בעלות השפעה מכרעת בעניין התביעה, רצוי להתייעץ עם עורך דין מומחה בעניין.
לפני השלב שבו מוגש כתב אישום וגם לאחריו ניתן להביא לידי ביטולו, במספר תרחישים מוגדרים, ובהם עורך דין מטעם ההגנה אמור לעשות זאת כשהוא מצליח לשכנע את המדינה (המאשימה) לחזור בה מהגשתו של
כתב האישום. כדי שחזרה מכתב האישום תהיה קבילה, בית המשפט יאשר את העניין, ביחוד אם הנאשם הודה בחלק מן המעשים. היות שהתביעה בדרך כלל אינה נעתרת במהרה כדי לחזור בה מכתב האישום, ישנה מסכת התכתבויות ושימועים בין הצדדים. היות שגם בית המשפט אינו נענה בנקל לאשר את ההסכמים שבין שני הצדדים, חשוב להפעיל עורך דין המומחה בתחום זה ובהסדרי טיעון לכך.
השימוע במשפט הפלילי
שלב השימוע במשפט הפלילי הינו הליך שמקומו לפני הגשתו של כתב אישום – וישנם מקרים שגם לאחר הגשתו, ולכן זוהי נקודה קריטית להשפעה על גורל תיק התביעה. בשלב זה, ההגנה יכולה להציג טענות לתביעה מיוזמתה. זכות השימוע מעוגנת בחוק גם לגבי ע
בירות חמורות מסוג פשע אולם גם במסגרת עבירות חמורות פחות מאלו.
סוגי הליכים בהם ניתן לבטל כתב אישום
ישנם שני מצבים עיקריים בהם ניתן לבטל את כתב האישום. מצב אחד הוא ביטול כתב האישום על ידי התביעה, גם אם החומר מצוי בידי המשטרה ועושה את דרכו לבית המשפט. המצב השני הוא ביטול כתב האישום בידי בית המשפט – זה יעשה בתנאי שהביטול מוסכם על ידי שני הצדדים. במצב כזה, ישנו צורך בגיבוי ההסכם המשותף לשני הצדדים – שמתבטא בהצגת טענות תומכות, קבילות ומקובלות על ידי בית המשפט – טענות אלו יכולות גם שלא לעלות בקנה אחד עם הסכמת התביעה.
הוכחות המספיקות להרשעה
במידה שהראיות מספקות לכדי הרשעה ובין אם הנאשם הודה בחלק מעובדות כתב האישום או בין אם לאו, בית המשפט יהיה מנוע מלבטל את כתב האישום, והמשפט יתקיים בהמשך. חלק מן ההוכחות יכולות להיות עריכת שימוע בדיעבד לנאשם – שימוע שיאפשר העמדת ספק באשר לראיות שהמציאה ההגנה.