שלא כמו בתמונה או כתיבת תכנים, זכויות יוצרים במוזיקה היא סוגיה מאוד בעייתית בתחום המשפט ורבים אינם יודעים מה מותר ומה אסור כשמדובר בהשמעת שירים בבית העסק, מקומות ציבוריים וכדומה
נשאלת השאלה מה קורה אם אדם מנגן שירים בעסק הפרטי שלו, או משמיע אותם בציבור, האם יש כאן פגיעה בזכויות יוצרים? ובכן, הסוגיה המעניינת והבעייתית הזו הובאה בפני בית המשפט לא אחת, כשלרוב השופטים פסקו לטובת אקו"ם, תאגיד אשר מנהל את זכויות היוצרים של האמנים ואחראי על אכיפת החוק. אם ברצונכם להשמיע שירים בפומבי, כדאי שתדעו היטב מה החוק אומר.
שלוש זכויות
על כל שיר שיוצר זה או אחר יצר, מתקיימות שלוש
זכויות יוצרים. הזכות הראשונה היא כמובן על מילות השיר, השנייה היא על הלחן, והשלישית שייכת לחברת התקליטים או האולפן בו הוקלט השיר. כל אדם אשר רוצה להשמיע שיר במקום ציבורי, או בבית העסק, חייב אישור משלושת בעלי הזכויות. בשביל שאנשים הרוצים להשמיע שירים לא יצטרכו לעבור על כל הגופים ולקבל את אישוריהם, יש את אקו"ם.
הפרת זכויות יוצרים בשירים היא עבירה םחמורה ויכולה להגיע לפיצויים גבוהים
נעים להכיר: אקו"ם
"אגודת קומפוזיטורים מחברים ומוציאים לאור למוזיקה בישראל" הינו גוף אשר מאגד בתוכו את היוצרים אשר העבירו את ניהול זכויות היוצרים שלהם ואכיפתם אל מול הגורמים אשר מפרים אותם. אדם אשר רוצה להשמיע מוזיקה במקום ציבורי או בבית העסק, ואפילו להקה שרוצה לשיר שירי "קאבר", צריכה אישור מאקו"ם בכדי שלא תיתבע על זכויות יוצרים.
לא כל כך ברור
האם מדובר בהפרה של זכויות יוצרים? זה לא תמיד ברור. אם נניח הושמעו שירים על ידי חנות השוכרת בקניון, נשאלת השאלה מי הפר את זכויות היוצרים, בעל החנות או הקניון, אשר משלם בדרך כלל תמלוגים לאקו"ם על זכויות יוצרים. ישנם הרבה נסיבות ותקדימים עליהם יכול להסתמך בית המשפט וכל מקרה הוא לגופו.