חופש הביטוי הוא זכות יסוד בישראל ומהווה חלק בלתי נפרד מהדמוקרטיה. הזכות לומר ולהישמע קיימת במדינת ישראל, אך מה קורה כשמדובר בחופש הביטוי כשמדובר בילדים?
כשאנו שומעים את צמד המילים ´חופש הביטוי´, אנו מאמינים שמדובר למעשה בחופש לדבר, להישמע, ולמעשה לומר את מה שעולה על ליבנו מבלי שישפטו אותנו על כך. אך למרות הרצון לשמור על האופי הדמוקרטי של המדינה, נשאלות לגבי הזכות לחופש הביטוי המון שאלות, והתחום הוא מאוד עדין.
עידן האינטרנט
אם בעבר הילדים היו יכולים לדבר ביניהם, או לכל היותר לחלוק חוויות בשיחות טלפון, הרי שהיום בעידן האינטרנט והרשתות החברתיות, הם יכולים לנהל שיח עשיר הגלוי לעיתים לעיני רבים ואף יכולים לכתוב השמצות פוגעניות באדם זה או אחר. לאינטרנט יש גם יתרונות, ניתן להעביר תלונה למנהלת בית הספר בעילום שם, בכל שעה ובכל שלב ביום.
ילדים ותלמידים
תלמידים לעיתים כותבים במקומות שונים באינטרנט על דברים שקרו להם במהלך שיעור, או על מורה כזה או אחר, לעיתים מעבירים חוות דעת ואף מדברים על שיטות להעתיק במבחנים ולעיתים מתפתח ביניהם שיח באמצעות האינטרנט שלא משתמע לשתי פנים.
חופש הביטוי לילדים - חשוב, אך לא בלתי מוגבל
חופש הביטוי
חשוב מאוד שיהיה חופש ביטוי גם לילדים ותלמידים שאינם בגירים. גם המבוגרים שמבטלים לעיתים את מה שיש לילדים לומר, חייבים להבין שגם להם קיימת הזכות הזו, גם אם אינם אומרים דברים שבדקו את אמיתותם וגם אם הם מאשימים האשמות שווא לדעתכם.
ילדים ש´מבטלים´ את דעתם, יהפכו לעיתים להיות סגורים וזה יכול להביא למצוקה קשה. העלו נושאים לדיון בפני התלמידים, גם המורים וגם ההורים, תגרמו להם לדבר ביניהם, לנהל שיחות על נושאים המשותפים להם, חופש הביטוי לא מוגבל לגיל 18 ומעלה, הוא של כולם, כיאה למדינה דמוקרטית.