מגזין פלילי
עסקת טיעון
- מערכת האתר
- |
- 1/3/13
- |
- 12:10
- |
- 2740 צפיות




-
בעסקת טיעון או הסכם טיעון, נערך הסכם בין התביעה לנאשם, ובמסגרתה הצד הנאשם אשר מודה באשמה מסוימת עליה הוא מסכים מקבל עליו עונש פחות חמור ממה שהיה יכול לקבל אילו לא ערך את אותה העסקה – היא יכולה להיערך גם כחלק ממשפט. כך עסקת הטיעון מסירה מן הנאשם חלק מעונשו של זה. כיום רוב התיקים מסתיימים בעזרת עסקת טיעון ובכך חוסכת לשני הצדדים "סחבת" ארוכה של התיק, ומשאבים כמו זמן, עבודה, כסף ועוד. עסקת טיעון היא המקבילה במשפט הפלילי ל"הסכם פשרה" שבמשפט האזרחי.
עסקת טיעון ללא הגעה למשפט
רוב התיקים מסתיימים עוד טרם ההגעה לבית משפט, בכדי להקל על הקורבן ולא לעמת אותו בבית המשפט עם הנאשם, ואף להקל על תהליך הענישה והגמול מראש. הנאשם מצידו יעדיף לצודד בעסקת טיעון כדי לרצות עונש מופחת. בישראל מתגברת הנטייה לעריכת עסקאות טיעון כתחליף למשפט עד כדי הסכנה להפיכת הכף ולגרום לחפים מפשע להסכים לעסקת טיעון בעוד שלא היה כל תהליך הגשת ראיות כמו בבית המשפט.
מתי משתמשים בעסקת טיעון
כיום, ישנם עבריינים סדרתיים או נאשמים במשפט פלילי אשר מבקשים הסדרי טיעון בכדי להפחית בעונשם. הנוהג להקדים למשפט עסקת טיעון הפך את פנייתם של פושעים ועוברי חוק לשכור שירותיהם של עורכי דין ללגיטימית כשהם יודעים מראש כי עונשם יופחת. נאשמים אשר מוסרים פרטים למשטרה או מודים באשמתם על מנת להקל עליה את העבודה מהווים מקרה שבו התביעה יכולה לשקול עסקת טיעון.
מה האינטרסים בעסקת טיעון?
כדי לזכות בעסקת טיעון, חייב להיות קלף מיקוח. עסקת הטיעון נערכת על ידי פרקליט המחוז, כשעורך דין מייצג כל אחד מהצדדים. האינטרס של הפרקליטות הוא להגן על התושבים ועל המדינה ולמנוע פשע. האינטרס שלך, הוא לחשוף את המידע בזמן- ולא להתפתות מראש לתהליכים כאלו ואחרים.