חוק העונשין מגדיר באופן מובהק מהי עבירת איום וקובע כי מדובר במצב בו אדם מפחיד אדם אחר ויוצר אצלו רושם שהוא עתיד לפגוע בו, בחירותו, בפרנסתו, במשפחתו, בנכסיו, בשמו הטוב וכו.
עוד קובע חוק העונשין, מלבד ההגדרה לאיום מהו, את העונש המקסימאלי שינתן לעבריין העובר עבירה זו והוא עד שלוש שנות מאסר בפועל.
עבירה התנהגותית והוכחתה
העבירות בחוק העונשין מחולקות לעבירות תוצאתיות ולעבירות התנהגותיות. הפער בין סוגי העבירות טמון במבחן התוצאה לפיו בעבירות תוצאתיות עלינו לבחון את התקיימות התוצאה לדוגמא עבירת רצח הינה עבירה תוצאתית, וכדי להאשים נאשם בעבירה זו יש צורך בהתקיימות תוצאה של רצח בפועל. עבירת האיומים, אינה דורשת תוצאה מוחשית ו/או ארצית, ובכדי להאשים נאשם בעבירה זו תירש התביעה להוכיח את מודעותו של המבצע לביצוע העבירה בנוסף ליסוד הנפשי לפיו מעוניין העבריין להפחיד ו/או להקניט את המתלונן.
עבירת האיומים אינה דורשת תוצאה - אין צורך שהיום יתממש בכדי שהמקרה יהיה פלילי
מבחן אובייקטיבי בעיני בית המשפט
בבואו של בית המשפט לדון בשאלה האם התקיימה במקרה שהובא בפניו עבירת איומים, עליו לבחון את עובדות המקרה בעיניים אובייקטיביות, כלומר, לא ייבחנו הדברים מנקודת מבטו של המתלונן- האם הוא חש מאוים, ייבחנו הדברים בצורה מורחבת, אובייקטיבית על פי עקרונות גלובליים. רק באם בעיניי בית המשפט התבצעה עבירת איום, יואשם העבריין בעבירה זו. במילים אחרות, בית המשפט יבחן האם האדם הסביר היה מרגיש מאוים במצב דברים זה.
מבחן חומרת המעשה
סוגיית הענישה ככל שמדובר בעבירת האיומים תיקבע ותיבחן בהתאם לנסיבות המקרה וחומרת הדברים. בית המשקל יעניק חשיבות בין היתר גם להיקף ביצוע העבירה, סוג האיום, כוונת המאיים, ביצוע המעשה בפועל ועוד. חשוב להדגיש כי בכל מקרה בו הואשמת או בוצע נגדך עבירת איום, חשוב להיוועץ עם עורך דין פלילי מיומן שתפקידו הוא להכווין אתכם נכון בהליך המשפטי