מערכת המשפט בישראל מגבה החלטות לשמירת זכויותיהם של חשודים ושל נאשמים, אשר יש להם סיכון להרשעה במערכת המשפט הפלילי. הדגש חזק יותר כשמדובר על קטינים – במיוחד משום אלמנט השיקום.
התיקון האחרון לחוק השפיטה, דרכי טיפול וענישה משנת 1971 מדבר על שינוי באשר לזכויות קטינים במעצר ובחקירה. ביולי 2009 התיקון האחרון לחוק הנוער נכנס לתוקף – שינוי זה מתווה עקרונות בסיסיים לגבי אופן טיפול בקטינים שמעורבים בעבירות פליליות במסגרת החקירה, מעצר קטינים או חיפוש. החוק עושה איפה ואיפה בין טווחי גילאים שונים עד לגיל 18. לדוגמה – גיל 12 נחשב לגיל האחריות הפלילית, ועל מי שהיה בגיל 12-18 כאשר קרה המקרה, תחולנה הוראות החוק עבור הקטינים.
מעצר קטינים
חקירת קטין במשטרה יכולה להסתיים בשחרור על פי תנאים מגבילים, או בחתימה על טופס אזהרת הקטין תוך התחייבות שלא לבצע בעתיד מעשה פלילי, או הבאתו בפני שופט כדי להאריך מעצרו. כאשר הקטין מודה בביצוע העבירה, הוא מתחייב שלא לבצע מעשים פליליים וכן לשתף פעולה עם קצין המבחן. לאחר שיעמוד בתנאים שהוצבו לו על ידי שירות המבחן, תיקו הפלילי עשוי להסגר.
העדפת המערכת
באופן גורף, המערכת מעדיפה את שחרור הקטין על פני מעצר קטין. המעצר ייעשה על פי סעיף 10א´ בחוק הנוער, לפיו אין חלופה אחרת מן המעצר כדי להשיג את המטרה שבגינה נעצר. המערכת תתחשב בגילו של החשוד ובהשפעה על התפתחותו הנפשית וגם על התפתחותו הגופנית – האם ישנו סיכוי טוב לשיקום על פי הערכת קצין המבחן?
לקטין יש זכויות שונות בעת מעצר
קטין מתחת לגיל 14 ומעל לגיל זה
קטין שעדיין לא מלאו לו 14 שנים יוחזק על ידי המשטרה עד ל- 12 שעות לפי הסעיף 10ג´2א´, אולם ניתן להשיג הארכת מעצר לשתים עשרה שעות נוספות. קטין מגיל 14 ואילך יכול להיות מוחזק על ידי המשטרה לאורך 24 שעות במעצר, ולאחר מכן ישאר מוחזק אם נתקיימו התנאים שבסעיף 13 לחוק סדר דין פלילי – מעצרים, ויש להביאו בפני שופט בתוך כ- 12 שעות.
הודעה להורה
במקרה בו קטין שנעצר והובא למשטרה – יש לדווח להוריו באופן מיידי – או לקרוב משפחתו בגיר או כל בגיר אחר שמוכר לקטין, לאחר שהקצין הממונה הודיע לקטין על כך. אילו בוצע מעצר קטין חשוד – יש לדווח לקצין המבחן לנוער. במידה ונעשה דבר מה אחרת או שהקטין נמצא תחת הליך חקירה ומעצר, יש לפנות לעורך דין העוסק בתחום בני נוער וקטינים.
למאמרים נוספים בתחום -