הרכיבה על אופניים היא תחביב פופולארי בין שכבות אוכלוסיה שונות בקרב כל הגילאים. תביעות אופניים נחלקות לשני סוגים – כשנוסע האופניים נפגע בתאונת דרכים או פוגע בהולך רגל. מה החוק אומר מבחינת הפיצויים?
על פי מחקר שנערך בבית החולים "אסף הרופא" ובשיתוף עם הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב, נמצא כי פגיעות ילדים במהלך שעות הפנאי נגרמות בעיקר באמצעות תאונות אופניים. הפגיעות נעות בחומרתן מפגיעות קלות של שריטות ושפשופים שטחיים ובודדים ועד לפגיעות חמורות שעלולות לגרום לנכות ואף למוות. ניתן להגדיר מקרים רבים כ"תאונת אופניים". זו יכולה להיות פגיעה של רוכב האופניים מכלי רכב אחר ואף ממספר כלי רכב גם יחד, נפילת הרוכב מאופניו עקב סטיית רכב והבהלת הרוכב, תאונה שבה רוכב האופניים גרם לתאונה עם הולך רגל ועוד. בכל מקרה הטיפול בתביעה הוא שונה ונדון לגופו.
הפיצויים לרוכב האופניים
הפיצויים עבור רוכב האופניים יקבעו לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונת דרכים (הפלת"ד) משנת 1975, ובו מנגנון הפיצוי – וזאת גם אם רוכב האופניים הוא הגורם האשם בקרות התאונה. במידה שקרתה תאונת "פגע וברח" רוכב האופניים יהיה יכול לתבוע את חברת קרנית על מנת שזו תעניק לו את השיפוי לנזקי הגוף בגין התאונה.

האם תאונת אופניים היא תאונת דרכים?
מה יש להראות בתביעה?בתביעה זו, אין צורך להוכיח קשר של מגע פיזי בין הרכב הפוגע ורוכב האופניים. מה שיש להוכיח זה שישנו קשר ישיר בין התנהלות רכבו של הנתבע ובין התאונה והנזק שקרה ממנה. כאשר קיימות הוכחות רבות ואיכותיות למקרה זה ניתן להגדיל את הסיכויים להצלחה בתביעה. אלו יכולים להיות מסמכי תמונות שמתעדות את מנח האופניים שעפו כתוצאה מן הפגיעה, את הפגיעה של הרכוש ושל הגוף, גביית פרטי התקשרות מעדי ראיה וצילום וידאו של האירוע אם ישנו – לרבות ממצלמות הכבישים שנמצאות לרוב בצמתים שונים ברחבי הארץ.
ומה אם התאונה קרתה בעקבות מפגע בדרכים?
לעתים התאונה מתרחשת תוך כדי נסיעה על האופניים, תוך התקלות במפגע דרך כל שהוא- בין אם זו מהמורה בכביש, חפץ שהיה מונח עליו באופן רשלני או מסיבות אחרות ודומות כמו למשל מתיחת גדר באופן רשלני. במקרים אלו ניתן לתבוע את הרשויות המקומיות בגין תחזוקה לקויה של הדרכים. חשוב לציין כי עורך דין לתאונות דרכים יכול להגדיל את הסיכויים לזכות בתביעה בהתאם לניסיונו בתחום.