על פי דיווחי משרד החוץ, בשנים האחרונות עולה מספר הישראלים העצורים בחו"ל עקב עבודה בלתי חוקית או שהיה בלתי חוקית במדינות שונות ויהיו כפופים להליכים ולעונשים הנהוגים במדינות בהן הם שוהים.
אזרחים ישראליים ששוהים או עובדים במדינות זרות ובניגוד לחוק המקומי עושים את זה על אחריותם האישית. ישנן פעמים, שבהן השהיה הבלתי חוקית מעורבת בעבירה פלילית כל שהיא, ובתוך כך מוצאים את עצמם מעורבים בחקירה מטעם המשטרה המקומית או הרשות לניירות ערך למשל. חלק מן השוהים בחו"ל נאלצים להתמודד אף עם חשדות חמורים או מועמדים לדין וגם מורשעים ונידונים לעונשי מאסר. גם לאחר השחרור, הם עלולים לעבור למתקני המעצר של רשויות ההגירה ולהיות מגורשים לצמיתות או לתקופה ממושכת מן המדינה בה נעברה העבירה.
תמונת מצב
במקרים רבים, המשפחה של אותו ישראלי שעבר עבירה בחו"ל מקבלת את ידיעת מעצרו בשלב שבו הוא כבר נתון במעצר – והתמונה הופכת למורכבת. כאן נדרשת התערבות מיידית של משרד עורך דין המתמחה לפי מהות העבירה שנתקיימה בחו"ל. עורך דין זה ילווה וייצג את בן המשפחה, כאשר פעמים רבות אותו אדם למעשה אינו שולט בשפה המקומית. הוא זה שישמע את גרסתו של בן המשפחה לפני שזה ימסור אותה לעורך דין מקומי וציבורי.
יתרונו של עורך דין במקרים אלו
למעשה, האושיה המקצועית המתאימה ביותר לטיפול במקרה זה הוא עורך דין שמתמחה בדין הזר ואפילו בקיא בשפה המקומית באזור בו נמצא העצור. הוא יסביר למשפחה אודות שיטת המשפט המקומית וגישתה לדבר אותה עבירה שמיוחסת לו וימליץ על דרך פעולה אולטימטיבית. הוא יכול לפנות כדי לברר מה מצב הראיות בתיק וישתמש בכך כדי לסתור אותן ולייצר קו הגנה אסטרטגי.
מעצרים של ישראלים ברחבי העולם
מיידיות התגובהלמהירות שבה מגיבים להסתבכות בין שלטונות החוק ישנה משמעות רבה. באופן כללי, רצוי להגיב בין עד ל24-48 שעות הראשונות ובכלל זה בהקדם האפשרי, כדי לעצור את התקדמות הנושא עוד ברמה המקומית ולפני שיגיע למוסדות הרשמיים לאכיפה.
תהליך של ייעוץ וסיוע משפטי
תהליך הייעוץ והסיוע המשפטי יכלול את שריון משרדו של עורך דין מיוחד לתחום, הודעה למשרד החוץ כדי שהקונסוליה הישראלית תתעדכן מאנשי הקשר המקומיים בארץ היעד, איסוף מידע מבני המשפחה, יצירת קשר עם מנגנוני חוק ואכיפה מקומיים כדי לארגן שחרור מהיר וקבלת פרוטוקולים מהדיונים במשפט.