גוף ההוצאה לפועל הוקם בשנת 1967 מכוח חוק הוצאה לפועל. ההוצאה לפועל הוא הגוף שמפעיל את הליכי מימוש פסקי הדין שניתנו לטובתו של זוכה, ואת הליכי מימוש הזכויות הכספיות שתוקפן כתוקף פסק דין כמו שטר חוב, שטר משכנתא או המחאה.
מערכת ההוצאה לפועל במדינת ישראל היא הגוף שמממש את פסקי הדין, שיקים ושטרות שהזוכים קיבלו את הזכות לגבייתם, וזאת באופן נוח ויעיל. כך נושים יכולים לנקוט במגוון אפשרויות כנגד החייב ולהפעיל צווי עיקול, צווי מאסר, צווי יציאה מהארץ ועוד. את התהליך מלווה עורך דין המתמצא בתיקונים האחרונים שנתגבשו לאורך השנים.
דרכי פעולה של צד החייב
כשנקבע מי הוא הצד הזוכה בפסק הדין, על הצד המפסיד לשלם את הסכום הנקוב בכסף או בבעלות על רכוש מסוים – כלומר עיקול נכסים ומימושם. ההוצאה לפועל שומרת מכוח החוק על האינטרסים של המנצח, ומסייעת לו לקבל את התשלום הרצוי וזאת מבלי שתהיה לחייב רמיסת זכויות גם אם אינו מסוגל לשלם. תמצאנה לו במקום זאת דרכים יצירתיות למלא את הדין – בין אם באמצעות איחוד התיקים או בפריסת הסכום לתשלומים קטנים יותר וברי תשלום.
קבלת מכתב אזהרה ופניה להוצאה לפועל
מכתב האזהרה יתקבל בכתובתו של החייב, וכבר כאן ישנן מספר אפשרויות לפיתרון על ידי החייב. במידה שהוא יכול לשלם את חובו מבלי לערב את ההוצאה לפועל בעניין (ולהמנע מהוצאות כספיות ומבירוקרטיה מורכבת), רצוי להסדיר זאת מלכתחילה. ניתן לנסות לפנות באמצעות עורך דין אל הזוכה ולנסות לערוך הסדר תשלום – שהוא מהיר יותר לזוכה וקטן יותר בהיקפו לחייב.

תהליך הפנייה להוצאה לפועל
אי יכולת לשלם את החובאם אין לחייב יכולת לשלם את חובו בשום אופן, יתייצב בלשכת ההוצאה לפועל לשם חקירת יכולת. בחקירה זו תיבדק יכולתו הכלכלית של החייב לרבות הנכסים והזכויות השונים שבידו. כל זאת חייב להתבצע בתוך 21 ימים מרגע שהתקבלה האזהרה. אילולא כן – החייב עול להיאסר.
בפני החייב עומדות מספר דרכים לפיתרון
הדרכים העומדות בפני החייב יכללו הליכי הוצאה לפועל, איחוד תיקים, חייב מוגבל באמצעים או הליכי פשיטת רגל. זכות הבחירה הזו חייבת להיות מוסברת לחייב כדי שיהיה יכול לבחור כלאחר ייעוץ באפשרות הטובה מבין כולן ולהבין מה המשמעויות שבבחירה הזו.