מגזין פלילי
עדות קטין בדיון פלילי
- מערכת האתר
- |
- 1/3/13
- |
- 12:10
- |
- 5038 צפיות




-
כשמדובר בקטינים באירועים פליליים לאורך כל שרשרת החקירה וההעמדה לדין, מדובר בישות שמחולקת על פי חוק לקטינים עד לגיל 12 ולקטינים בין הגילאים 12-18. היות והטיפול בכל ההליכים הקשורים בקטינים שונה מזה האמור במבוגרים על- פי חוק, ישנם עורכי דין המטפלים במיוחד בתיקי נוער וילדים, וכן חוקרי נוער ואנשי השירות הסוציאלי המצטרפים אל הטיפול. כאשר קיימת עברה אשר מעורב בה קטין ויש צורך במתן עדותו של הקטין, החוק תומך במסירת עדותו של הקטין תוך נטילת סייגים מסוימים.
קטין מתחת לגיל 12 ואחריות פלילית
גיל 12 מהווה את החיץ, כאשר קטין מתחת לגיל 12 מותר לצורך הגשת עדות, אולם אינו בר- עונשין. פה יש צורך באבחנה האם יש לאותו ילד כושר שיפוט עצמי להגשת עדות מהימנה, וזה גם נובע מהבנת החשיבות שבאמירת האמת. השופט מסביר לילד במילים פשוטות את החשיבות של מתן עדות שקר או מסירת מידע בלתי נכון. במידה והוא מבחין בחוסר כשרותו של הילד לתת עדות מהימנה מכל סיבה שהיא, יש בכוחו להפסיק את הדיון בכל שלב.
קטינים בין הגילאים 12-18 ואחריות פלילית
גיל האחריות הפלילית עומד כיום על גיל 12, כלומר- קטינים בין הגילאים 12-18 יכולים לתת עדות בדיון הפלילי כאשר הינם בני אזהרה. החוק להגנת הילד מחדד כי בקבוצת הגילאים שבין 12 ל- 14 ניתן עוד לבחון אם הבינו את מעשיהם ואת האחריות הפלילית למעשיהם.
משקל עדותו של הקטין
בין אם בית המשפט מצא לנכון כי עדותם של הקטינים – מכל גיל שהוא – הייתה מהימנה, הרי שלא ניתן לבסס הרשעה על בסיס עדות זו בלבד, וכי יש להציג ראיות אשר תומכות בעדותו של הקטין. כדי להגיע אל אותן הראיות שיכולות להופיע בדמות ידיעת הנאשם בדבר פרט מוכמן או שקיימת סתירה בין עדותו של הנאשם במשטרה מול עדותו בבית המשפט, רצוי להפעיל את מומחיותו של עורך דין המומחה לייצוג מקרים מאותו הסוג.