מגזין נזיקין
לשון הרע בפייסבוק
- מערכת האתר
- |
- 1/3/13
- |
- 12:10
- |
- 2394 צפיות
-
הרשת החברתית הגדולה בעולם כיום הינה פייסבוק, והיא חובקת עולם. לכן, לא מן הנמנע שיהיו על מגרש הרשת עבירות על החוק בעניין הוצאת לשון הרע. בכל יום נכנסים מיליוני גולשים לעדכן את הפרופיל שלהם, לשלוח מסכים ציבוריים או פרטיים, ולשתף תכנים. בגלל כמות הגולשים הנכנסים באופן שוטף לאתר, אין אפשרות יישומים פרקטית לפיקוח על התכנים באופן סימולטני להופעתם, אלא אם הוא מדווח לרשת, וישנה האפשרות לעשות כן. גולשים עלולים לגלות מדי יום חדשות לבקרים כי הועלו לרשת תמונות מביכות שלהם, להתבשר על פתיחת קבוצת גנאי על שמם או שנפתח על שמם כרטיס פיקטיבי.
מהי לשון הרע?
על פי הגדרתה באופן חופשי, לשון הרע (נקראת גם הוצאת דיבה) הינה דבר אשר פרסומו עלול להשפיל תאגיד או אדם פרטי בעיני הבריות, כמו גם לעשותו למטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצידם. בין השאר, לשון הרע מבזה אדם בשל מעשים, התנהגות או תכונות אשר מיוחסות לו, פוגעת במשרתו בין אם היא ציבורית ובין אם משרה אחרת בעסקו, במשלח ידו או במקצועו, וכן ביזיון אדם בשל גזעו, מוצאו, מקום מגוריו, דתו, מינו, נטייתו המינית ועוד.
לשון הרע ודיני רשתות
נושא לשון הרע באינטרנט משויך לדיני רשת. אם- כן, מה קורה כשלשון הרע אוחזת בין דפי הרשת? בשנים האחרונות נעשה ניסיון קדחתני להדביק את הפער שנוצר בין שטח ההפקר חסר הפיקוח לפרסם ככל העולה בעיני אדם, מול החוק המתאווה לשים את טובת האדם על פי חוק יסוד כבוד האדם וחירותו ועוד. קיימות דרכים כיום לאיתור זהותו של המפרסם – ויתכן מאוד שהוא עצמו אינו היחיד שנושא באחריות לפרסום.
אילו צעדים ניתן לנקוט בנושא?
רגע לפני הגשת תביעה, רצוי להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני רשת. יתכן וימצא גורמי תביעה שונים על פי הסיטואציה. כשמדובר בפייסבוק – הרשת הכלל עולמית, ניתן לתבוע לא רק את הרשת עצמה ואת מוציא לשון הרע, אלא גורמים נוספים שיכולים להיות אמנם מוגבלים בגלל החוקים הנהוגים באותה מדינה.