מגזין פלילי
חקירת קטין – מקרים מיוחדים
- מערכת האתר
- |
- 1/3/13
- |
- 12:10
- |
- 2291 צפיות
-
החוק יצר מערכת חוקתית מיוחדת בכל הנוגע לטיפול משטרתי, חקירתי ובטחוני בילדים. שלא כעבריינים הבוגרים שמנוסים בחקירות או בעלי ידע בנושא ומכירים את רזי המערכת – לילדים, שחקירה זו היא הראשונה בחייו, ישנו סיכוי עולה וגובר לפגיעה בזכויותיהם – וזאת בכל שלב ושלב בהליכי הפלילי: במעצר, בחקירה, במשפט ובענישה. בדרך כלל חוסר המודעות לקיומן של זכויות מסוג זה תורמת לפגיעה זו. החוק ממנה גורמי מקצוע מוסמכים לטיפול בהליכי החקירה בילדים בכדי למנוע ככל הניתן את הפרת הזכויות הזו.
מהו מקרה מיוחד בחקירת קטין?
מקרים מיוחדים בחקירת קטין הם אותם המקרים בהם מתאפשרת חקירת קטין שלא על פי הנהלים שהחוק הותיר במיוחד בעבור אותם קטינים. דוגמה לכך היא למשל חקירת קטין שלא בנוכחות הוריו. זה מתאפשר כאשר חוקר נוער שהפעיל שיקול דעת סבור כי לא רצוי להמתין עד להגעת הורי הקטין (אולם אלו חייבים לקבל אישור למעשיהם) – למשל במקרים שנוכחות ההורה בהם בעייתית או כאשר ההורים עצמם הינם חלק מהעבירה.
כיצד ניתן לשמור על זכויות הקטין בשעת חקירתו?
גם כאשר הקטין בעצמו דורש שלא לדבר בנוכחות הוריו, ההורים חייבים לוודא כי הילד מודע לזכויותיו וכי הוא מקבל ייעוץ משפטי מידי עורך דין בהקדם. אותו עורך דין עתיד להכין אותו לטאקטיקות ולאסטרטגיות בהן המשטרה או כוחות החקירה עלולים לנקוט, כך שלא ייפול בפח שטמנו לו. לעתים קטין לא יוכל לעמוד בחקירה ללא נוכחותו של ההורה, על כן יש לזהות היכן נוכחות הורים משרה ביטחון או להיפך.
כיצד להתמודד עם תלונה כוזבת שהוגשה מול קטין?
חקירת קטין תהא מוצלחת יותר כאשר קטין ימסור את גרסתו – שלו לעורך דינו המתמחה בייצוג קטינים – וזה יוכל להנחותו מה לומר, מתי ואיך על מנת שלא להפליל את עצמו. תלונת שווא במקרה של קטין מטילה את חובת ההוכחה לסתירת הטענה על הקטין, מה שמצריך מחשבה רבה ותכנון מהלכים משפטיים.