בישראל פועלים שלושה כוחות המשלימים האחד את השני: הרשות האוכפת, הרשות המחוקקת והרשות המבצעת. הרשות המחוקקת מכניסה את הכללים למשחק החיים, הרשות האוכפת את החוק היא מערכת בתי המשפט ועורכי דין, והרשות המבצעת – המשטרה, אשר פועלת בין שרות האזרחים, ותפקידה הוא לפעול באופן עצמאי במדינת ישראל הדמוקרטית, על מנת לשמור את הסדר הציבורי. כספי המיסים של האזרחים מופנים לטובת העניין על מנת לשפר את המערך בכל פעם מחדש ולהבטיח כי העבודה שתורמת לציבור תבוצע. כך, המשטרה לוקחת חלק במערכת הביטחון, אשר כוללת גם את צה"ל ופועלת באופן היררכי דומה.
תפקידים של משטרת ישראל בתחום הפלילי
למשטרת ישראל יש יד ורגל במה שקשור לניהול מאגרי מידע פלילי שם מרכזים מידע רב על אזרחי מדינת ישראל ותושביה. כך המידע כולל גם ריכוז של גזרי דין ורישומים פליליים, טיפול בתושבים מהשטחים אשר כניסתם או שהייתם בגבולות מדינת ישראל מוגבלת, חקירות הכוללות חיפושים, מעצרים, עיכובים ושלל עבירות פליליות שאזרחי ישראל עשו.
איך מתנהלת משטרת ישראל?
יש למשטרה מוקד טלפוני – מוקד 100וגם באינטרנט שדרכו כל תושב ואזרח יכול לפנות אל המשטרה – כדי לקבל סיוע בשעת אמת או לטפל בסדר הציבורי בהתאם לנסיבות. הפעילות של המשטרה כוללת את הדרגים הגבוהים על פי התקנים והצורך כאשר הדרג הנמוך יותר חייב לבצע את הפקודות של הדרג הגבוה. בית הדין המשמעתי של המשטרה יטפל בכך, אלא אם מדובר במקרה חמור – ואז יישפט בבית משפט ציבורי.
עבודות ומעבדות של המשטרה
תחת יד המשטרה ישנן מעבדות משוכללות המסייעות לחקירות שונות, כלי לחימה מיוחדים בטרור ועוד וכלי מחקר ייחודיים. כך, המז"פ (המעבדה לזיהוי פלילי) מסתייע בפיזיקאים, כימאים ועוד כדי לפענח תעלומות ולסייע למשטרה על סמך אותם מאגרי מידע לקבל החלטות ודרכי פעולה.