עסק עצמאי, שותפות או חברה בע"מ? עסקים רבים אינם מנהלים עסק על פי היקף הפעילות שלו כדי להפיק את הרווחיות המקסימלית, ופותחים חברה בערבון מוגבל בעוד ניתן היה לצמצם את היקפי הגדרתה ברשויות כעוסק עצמאי או שותפות. לפניכם כמה שיקולים בדרך לפתיחת חברה בע"מ.
בעוד עוסק מורשה (ע.מ) הוא בעליו של עסק ושניהם מזוהים האחד עם השני במעמד המשפטי, כלומר – כאשר העסק מרוויח, כך גם הבעלים באופן ישיר וכשהעסק בחובות, הם יוטלו על חשבון הבנק הפרטי של העוסק המורשה, הרי שחברה בע"מ הינה ישות משפטית נפרדת מבעלי העסק או מן המנהלים שלה. בשפה המקצועית, המפריד בין בעלי חברה ובין החברה עצמה הוא "מסך התאגדות" ובזכות זה החברה תפתח לעצמה חשבון בנק משלה, היא זו שתחתום על החוזים ותיתן את הדין אילו הפרה חוזה.
מי יכול להקים חברה?
באופן עקרוני ולפי החוק, כל אדם יכול להקים חרה, ובלבד שכל אחת ממטרות החברה אינה נוגדת את החוק, או שאינה בלתי מוסרית וכן אינה נוגדת את תקנת הציבור. מספיק שיהיה בעל מניות אחד על מנת להקים אותה, בניגוד לנהוג בעבר – אז הייתה דרישה למספר בעלי מניות.
סדר הפעולות לרישום חברה
רישום חברה מצריך פעולות מקדימות על מנת להציג באופן מגובש את הנדרש; יש להיש בקשה לרשם החברות תוך מילוי כל הפרטים הנדרשים: שם החברה – כל שם בעברית, אנגלית או ערבית, שאליו מצורף צמד המילים "בעירבון מוגבל" או בע"מ לפי הבחירה. בנושא זה ישנם חוקים שיש לתת עליהם את הדעת וניתן להתייעץ עם עורך דין לענייני חברות. ישלהגיש מסמכים נוספים בהתאם לדרישה.
האם עורך דין מסייע היא חובה?
אין חובה על פי החוק להסתייע בשירותו של עורך דין לענייני חברות כדי להירשם ברשם החברות, וממילא עורך הדין הוא המאמת את החתימות של בעלי המניות כמו גם של הדירקטורים הראשונים. יחד עם זאת, לעורך דין מנוסה זה היכולת ללוות את מנהלי החברה במישור העסקי כדי לשמור על התנהלות תקינה של החברה.