מכוח חוק יסוד כבוד האדם וחירותו זכאי כל אדם (תושב ו/או אזרח) לפרטיות על גופו ומטלטליו. פגיעה בזכות בסיסית זו הינה עבירה על פי כל חוק, יחד עם זאת במקרים מסויימים נשללת זכותו של אדם לפרטיות בחסות החוק. לפניך מאמר קצר אודות זכות חשובה זו.
כל אדם באשר הוא והינו תושב ואזרח מדינת ישראל, עומדת זכות היסוד לפרטיותו. הפרטיות מצטיירת על פי המרחב הפיזי או הוירטואלי של אדם אשר יש לו שליטה עליו – בדרך כלל מדובר על אותו מרחב שאינו ברשות הרבים אלא מרחב אוטונומי אלא אם האדם הביע את הסכמתו על ההיפך. זכות זו מובעת בהסכמים בין לאומיים ויש לה ביטוי גם בחקיקה במדינת ישראל- בתחום האמנות והיצירה או בתחום אגירת המידע – רפואי, פיננסי, אישי ועוד. הזכות לפרטיות נוצרה מתוך כורח ואורח החיים של המאה ה-21, ועדיין מדובר בנורמות מתגבשות לפרטיות המצריכות ייעוץ משפטי כדי לפעול בשמן.
איך עורך דין עשוי לייצג תובע לזכות לפרטיות?
עורך דין המייצג את מרשו בנוגע לזכות לפרטיות יכול לפעול במישור הייעוץ, הליווי המשפטי לאורך תביעות מסוימות, להעניק מענה בזמן אמת ולייצג בכל מה שקשור בהוצאת דיבה ובלשון הרע. עיקר הסיוע מבוסס על חוק הגנת הפרטיות כולו, וסעיף 5 לחוק הקובע, כי פגיעה בפרטיות היא עוולה אזרחית ועונשה עלול להיות עונש של מאסר לאורך חמש שנים למי שפוגע במזיד בפרטיות האחר. 
כל אדם זכאי לפרטיות על גופו ומטלטליו
מתי להגיש את התביעה?
מלבד הצורך לשמוע דעתו של מלומד בתחום המשפטי באותו הנושא, חשוב לפנות ולתבוע בבית המשפט כאשר ישנה עילה ודאית לתביעה וניתן להוכיח כי נעשתה פגיעה של ממש שגרמה נזק לתובע בפועל, או שהייתה עלולה לגרום לו נזק.
מה יכולה להיות פגיעה בפרטיות?
דוגמאות לפגיעה בפרטיות יכולות להיות במישור הצילום – צילום אדם לבדו וללא הסכמתו כשהוא במצב אינטימי, זה יכול להיות בלש או כל אדם שמתחקה אחר אדם אחר באופן שעלול להטריד, פגיעה בצנעת הפרט לפי עברו המיני או הבריאותי, העתקה של מכתב או כניבה למייל שלא ברשות ופרסום הדברים שלא בהסכמתו.