שינוי דמי מזונות הינו סוגיה שגורה, עימה מתמודד בית המשפט חדשות לבקרים. מאמר זה סוקר בקצרה את עמדתו של בית המשפט בסוגיה זו, התנאים לשינוי דמי המזונות, השפעת שינוי בהכנסתו החודשית של משלם המזונות ועוד.
הדין הישראלי מחייב את ההורה שאינו ההורה המשמורן בתשלום דמי מזונות בגין ילדיו, ובמקרים מיוחדים גם מזונות בעבור האישה. לאור חזקת הגיל הרך, אשר קובע כי במרבית המקרים האם היא בעלת המשמורת על הילדים ועל כן האב הוא שמשלם את דמי המזונות. גובה דמי המזונות נקבע בהתאם לפרמטרים קבועים מראש, בהתאם לשיקול דעתם של בית המשפט ורשיות הרווחה, והוא כולל פרמטרים כמו גיל הילדים, מספר הילדים, צרכיו של הילד, רמת ההכנסה של האם, רמת ההכנסה של האב וכו. אך מה קורה כאשר נפגעת הכנסתו של האב והוא אינו מסוגל עוד לשלם את סכום המזונות שנקבע לו?
שינוי גובה ההכנסה
על אף שההיגיון אומר כי בכל מקרה של שינוי בגובה הכנסתו של אדם, ישתנה בהתאם גם סכום המזונות אותו הוא אמור לשלם מדי חודש, אין כך הדבר בפועל. הנתונים הסטטיסטים מראים כי מדי חודש מצטרפים למעגל האבטלה עובדים רבים וביניהם גם גרושים אשר נדרשים לשלם מזונות. בשנים האחרונות התמודד בית המשפט עם שאלת הקטנת מזונות במקרים מסוג זה, וקבע כי משום שברוב המקרים אבטלה הנה מצב זמני, קצר טווח, בו זכאי המובטל לקבל פיצויי פיטורין ודמי אבטלה, אין זה מוצדק להפחית מסכום המזונות אותו הוא אמור לשלם. בנוסף, גובה המזונות נקבע אפוא גם בהתאם לנכסיו האחרים של האב מעבר להכנסתו החודשית, קרי קופות גמל, נכסי נדל"ן, קרנות השתלמות וכו. יחס המזונות להכנסה
שיקולי בית המשפט בקביעתובבואו לשקול האם להפחית ו/או לשנות את סכום דמי המזונות אותם משלם אב בעבור ילדיו, נלקחים בחשבון שיקולים שונים הקשורים לפוטנציאל של האב להשתכרות כגון רמת בריאותו, הכשרתו המקצועית, כישוריו ועוד. חשוב להדגיש כי במקרים רבים גובה המזונות ייקבע בהתאם לפוטנציאל ההשתכרות ולא בהתאם להשתכרות בפועל, וזאת משום שבית המשפט מנסה למנוע מצבים בהם אדם יבחר בכוונת תחילה שלא לעבוד או לעבוד בהיקף נמוך יותר על מנת שבית המשפט יפחית במזונות שקבע בעבורו.
הפחתת מזונות- מקרים מיוחדים
על אף האמור במקרים מסוימים יבין בית המשפט כי באמת ובתמים אין הבעל מסוגל לשלם את סכום המזונות שנקבעו בעבורו, כאשר הוא אינו מצליח למצוא עבודה מתאימה על אף שעשה את כלל המאמצים הנדרשים, ייעתר בית המשפט ויפחית את גובה המזונות הנדרשים.