לאחר פטירת המצווה, יש להוציא לפועל את צוואתו. בזמן הוצאתה לפועל עלולות לצוץ בעיות שונות שמקורן בעריכת הצוואה או במהותה. איך להמנע מבעיות עתידיות בהוצאת הצוואה לפועל ולהעניק לה תוקף?
המצווה הינו השליט על הצוואה, והוא המקנה לגורם מסוים את הזכות בעיזבון, גם אם לא מוקנית לו זכות זאת מכוח הדין. יחד עם זאת, ניתן לפסול או לבטל את הצוואה, אילו מוכיחים קיומה של סיבה מספקת לכך כמו למשל השפעה בלתי הוגנת למשל. משום כך, נקבעו חוקים שונים לכתיבת הצוואה ולעריכתה, כך שיצומצם ככל הניתן החשש לכך שנעשתה השפעה בלתי הוגנת למשל. במידה שקיים חשש בעל יסוד סביר לכך שהצוואה פסולה, ישנם הליכים שבהם ניתן להגיש את ההתנגדות לצוואה.
עריכת צוואה משום ההבדל בין ההלכה לחוק
יש לערוך צוואה משום שני שיקולים עיקריים; השיקול הראשון הוא ההבדל שבין חוק הירושה שמהווה את ברירת המחדל – כיצד לנהוג בעזבונו של אדם לאחר מותו, ובין החוק; בעוד ההלכה מחלקת את העיזבון שווה בשווה רק עם הבנים היורשים, החוק מערב גם בנות שווה בשווה. בהלכה, הבן הבכור יורש פי שניים והאישה תקבל את הזכות למזונות ולמדור – אולם רק על פי החוק היא יורשת גם את חלקה בעיזבון – חצי מכך.
תפקידה של הצוואה
עריכת צוואה משום רצון לשנות מדין תורה על פי דין תורה ישנו הבדל בין ירושתה של הבת ובין ירושת הבנים. אדם שמעוניין לעגן את רצונו על אף שידוע כי החלוקה לעיזבון תוסדר באמצעות דין תורה או הסכמה מבית דין יכתוב זאת בצוואתו; לפי הגמרא, אדם יתן 10% מנכסיו לבתו לצורך נישואיה ובקהילות אשכנז נהוג להעניק שטר "חצי זכר".
דרכים לעריכת צוואה
ישנן ארבע דרכים עיקריות לערוך צוואה כך שתקבל משנה תוקף של פסק דין מבית המשפט: צוואה בעדים, צוואה על ערש דווי הנקראת גם צוואה שבעל פה, צוואה בפני רשות וצוואה בכתב יד. כל אחת מן הדרכים הללו היא שיטה בעלת יתרונות וחסרונות משלה, ובדרך כלל יש לנסח אותה באמצעות עורך דין כך שיהיו פחות חילוקי דעים באשר לתוכן. עורך דין ממילא אמור לחתום על הצוואה, או עורך דין שפועל גם תחת כובעו של נוטריון. החוק קובע מה יהיו החוקים לפיהם יש לערוך כל סוג כזה של צוואה.
מאמרים בתחום: