במהלך השירות הצבאי, ישנם חיילים רבים שנפצעים או שלקו במחלה ומצאו את עצמם עוברים ממרפאה זו אל אחרת, ממתקן אשפוז אחד למשנהו, מבית חולים אחד לשני – וזאת כדי לאבחן את מהות הפציעה או המחלה ואת דרגת החומרה.
הביטוח הלאומי ושירותים שונים במדינה שניתנים לנכי צהל או למי שהוכר כנכה בכלל מוענקים אך ורק למי שהוכר באופן רשמי כנכה. יתרה מזאת – הדירוג של חומרת הפציעה או המחלה ישנה היטב את אופן ההתייחסות של מוסדות שונים אל אותו אדם. פעמים רבות, אותם אנשים שנמצאו סובלים מפציעה או ממחלה קשה שרו בתקופת הפסקה מעבודתם או משירותם הצבאי, עד אשר מילאו טופס תביעה להכרה בזכות נכה, להצהיר בשבועה מול עורך דין בנמצא במשרדי קצין העיר ולהמשיך, לאחר ההכרה בנכותו, בטיפול הרפואי שבחסות משרד הביטחון.
משמעות הבקשה לתביעה
בקשת תביעה להכרה בזכויות הנכה, כרוכה במשמעויות מגוונות: למעשה, זוהי תביעה שמוגשת למשרד הביטחון – כלומר, משרד הביטחון יהיה זה שאחראי על אופן הטיפול והשיקום של הנכה. משמעות נוספת היא כלכלית. כמה פיצויים או איזו קצבה יקבל מי שהוגדר נכה? את מי ניתן לתבוע ולפי זה לדעת מה סכום הפיצויים?
תביעות להכרה בזכויות אפשריות
גילוי מחלה בזמן שירות צבאיגם גילוי מחלה בזמן שירות צבאי מצריך פניה לתביעת הביטוח הלאומי וגם את שאר החברות הביטוח הנוגעות לעניין. במידה שזה קרה בזמן השירות הצבאי, יש לפנות בתביעה למשרד הביטחון – אין צורך בעורך דין צבאי לעניין, אולם חשוב להיעזר בעורך דין שממוקד בעניינו בתחום זה.
האם לוותר על כתב התביעה?
מרגע הפציעה או גילוי המחלה, יש להחליט בתוך זמן של 45 ימים האם לוותר על כתב התביעה או להגיש אותה. פעמים רבות, אותו לחץ להגשת התביעה עמד בעוכריו של התובע, משום שהעובדות שפורטו בתצהיר שבשבועה לא השיגו את המטרה. משום כך, רצוי להתקשר עם עורך דין בעל ניסיון, אשר מבין את המשמעויות ויכול לייעץ בתחום.