לא פעם קורה לנו שאנו נתקלים בסיטואציה בה אנו מרגישים שמוליכים אותנו שולל, ולעיתים ויכוח על ´כמה שקלים´ יכול להגיע למצב של תביעה ייצוגית, שהיא מכשיר חברתי רב עוצמה. מתי נגיש תביעה כזו?
אם נתקלנו במצב שאנו חושבים שרימו אותנו, או סיפקו לנו שירות או מוצר פגום, או לחילופין, שילמנו על שירות שלא קיבלנו, לרוב אנו מתקשרים לחברה ומתרעמים, כשאין אנו יודעים שיש עוד רבים כמונו שהתאכזבו מאותה סיבה. התביעה הייצוגית היא אחד הכלים החזקים שעומדים לרשותו של האזרח הקטן מול החברות הגדולות. מתי בית המשפט יאשר תביעה ייצוגית ומתי אפשר להגיש תביעה כזו? הכל במאמר הבא.
מהי למעשה תביעה ייצוגית
תביעה ייצוגית היא שיטה אשר החוק מאפשר בשביל שהאזרח הקטן יהיה מיוצג בבית המשפט על ידי אדם אחר. זה יכול להיות אדם יחיד או קבוצה אשר רוצה שעורך דין ייצג אותה בתביעה שהגישה כנגד חברה זו או אחרת.
מתי מגישים?
אי אפשר להגיש בכל נושא תביעה ייצוגית. ישנם מספר מקרים ספציפיים אשר החוק מגדיר שעליהם ניתן להגיש תובענה ייצוגית. רוב התביעות הייצוגיות מוגשות בתחום הצרכני שהוא רחב היקף, וגם לקוח בודד אשר מגיש תביעה מול בית עסק, יכול לבקש שמשפטו יתנהל כתביעה ייצוגית.

תביעת ייצוגית - כלי חברתי רב עוצמה
לאן מגישים?
בקשה לאשר תביעה ייצוגית מגישים לבית המשפט שיכול לדון בתביעה הספציפית. למשל, אם אתם מגישים תביעה ייצוגית נגד הבנק בעיר מגוריכם, עדיף להגיש את הבקשה לבית המשפט הקרוב ביותר מבחינה גיאוגרפית.
לא רק נזק כספי
התביעה הייצוגית לא חייבת להיות מוגשת רק בעקבות נזק כספי אשר נגרם לאזרח/ים. כל אדם יכול להגיש תביעה בגין התערבות בגופו, תחושות שליליות וגם פגיעה באנטומיה של הפרט, אשר זכאי לקבוע מה ייכנס לגופו או לפיו. בית המשפט יעריך את גודל הנזק ואת סכום הפיצוי בכל מקרה לגופו.
קראו עוד על תביעות ייצוגיות: