כאשר אדם מפר את זכויותיו של מעצב מדגם או דגם מסויים, ישנה סנקציה אשר בבסיסה חוק הגנת זכויות היוצרים. כיצד מחושב הפיצוי על הפרת זכויות במדגמים? האם על פי הרווח של המפר או על פי הפסד היוצר?
חברות בעלות מדגמים שונים, אדריכלים וכדומה, נתקלים לא פעם באנשים שמפרים את זכויות היוצרים שלהם על דגמים ומדגמים. בית המשפט דן לא פעם על הפרת זכויות יוצרים בסוגיה זו. רוב השופטים אינם שוללים פסיקה על פיצויים אשר מבוססים על נזק שנגרם לבעל הזכות על המדגם וגם לא על בסיס הרווחים של האדם אשר הפר את זכויות היוצרים של הדגם.
איך יחושב הפיצוי?
חישוב הפיצויים של זכויות המעצב, שהוא למעשה בעל הזכויות במדגם, קשה לחישוב בגלל שיש היעדר של כללים מנחים בסוגיית חישוב הפיצוי וזאת על פי פקודת הפטנטים והמדגמים, שהיא פקודה מנדטורית וארכאית.

חישוב פיצויים על מדגם - או על פי רווח המפר, או על פי הפסד המעצב
רווח או הפסד?
כאמור, נשאלת השאלה על פי מה צריך לחשב את הפיצויים, על פי הפסד האמן, או על פי הרווח של האדם שהפר את זכויות היוצרים. ובכן, שופטים רבים טוענים שאין מניעה מלפסוק פיצוי בגין הפרת זכויות במגרש שרשום, וזאת על פי אובדן הרווחים, או על בסיס הרווחים שהרוויח המפר של הזכויות, אין להעדיף אף אחת מההרשאות ולבית המשפט עומדת הזכות להחליט על מי מביניהן להסתמך.
בעלי הזכויות
ישנו אינטרס של מערכת המשפט ובכלל של אזרחי המדינה, שתינתן הגנה עודפת לבעלי זכויות במדגם רשום, זאת ביחס להגנה על זכויות יוצרים במדגם לא רשום. כאמור, הדעה הרווחת היא שאפשר לפיצוי בגין הפרת זכויות במגמים על פי הרווח אותו הרוויח מפר הזכויות או לחילופין על פי ההפסד אשר נגרם לבעל המדגם הרשום.
קראו עוד על הפרת זכויות יוצרים: