עקרון האוניברסליות הוא סוג של כלל אשר עליו יש הסכמה בין כלל המדינות, שעל פיה ניתן להעמיד לדין אדם אשר ביצע עבירה מסוג של שוד ים, פשע מלחמה ופשע נגד האנושות הוא כלל של סמכות שיפוט כללית, אשר נותנת למדינה את הזכות לשפוט את האזרח בתחומה ותחת החוקים שלה
ישנן מספר אמנות שאם אדם עבר עליהן, המדינה שבה זה קרה חייבת להעמיד את האדם לדין בשל כך או לחילופין, להסגיר אותו למדינתו ולדאוג שימצו עמו את הדין על העבירות שביצע. ישנם כאלה שטוענים שהמדינה אשר עצרה את האזרח שביצע עבירות בריבונותה, צריכה להסגיר אותו למדינה שבו הוא עבר את העבירה. הטענה היא שצריך לתת למדינה שבה בוצע הפשע את הזכות לשפוט את מבצע העבירה.
אינטרס חברתי
האוניברסליות למעשה מגנה על מספר עקרונות משמעותיים אשר מטרתם היא למנוע פשיעה חמורה, במקומות אשר לא שייכים למדינה בה האזרח מתגורר בדרך כלל. ישנו אינטרס אוניברסלי להגן על עקרונות אלה, מפני שפשעים שלמשל מתרחשים בים, הם אינטרס של כלל המדינות שלא יקרו, ולכן עקרון האוניברסליות הוא מאוד חשוב.
לכל מדינה יש סמכות לשפוט אזרח בגין פשעים מסויימים
פשעי מלחמה ואוניות פיראטיים
כן, גם היום ישנן אוניות פירטיים. הסמכות לשפוט שודדי ים ניתנת לכל מדינה בה הם נתפסו בריבונותה, ומהווה אינטרס אוניברסלי. במקרה של פשעי מלחמה, עקב הימים הנוראים של מלחמת העולם השנייה, יצא מסמך שבו מובהר שצריך למצוא את הנאצים אשר היו מעורבים בפשעי המלחמה ולהעמיד אותם לדין.
השמדה של עם
אחת מתוך כמה אמנות, היא האמנה האוסרת השמדת עם. אסור לענות, וגם אסור לחטוף בני ערובה, זאת על פי אמנות בין לאומיות. גם חטיפת בכירים ודיפלומטיים זוה עבירה קשה. עקרון האוניברסליות בא להגן על המדינות ונותן כוח למדינות לשפוט אזרחים שגם לא בעלי אזרחות באותה המדינה וגם לעיתים אם אינם שוכנים בה פיזית