לא הרבה יודעים, אבל לכל אדם אשר נמצא בחקירה יש את האפשרות לקבל את חומר החקירה בעבור עיון טרם ההגעה לדיון זה או אחר במשפט. כיצד עושים זאת? ובאילו מקרים זה הכרחי? הכל במאמר הבא
בעבר עלתה הסוגיה האם אדם זכאי לעיין בחומר החקירה, או לתת לעורך דין פלילי ששכר לעיין בחומר החקירה טרם הוא יוצא להגנתו במשפט. חוק סדר הדין הפלילי קובע שאפ הוגש כתב אישום כנגד אדם, הוא והעורך דין ששכר רשאים לעיין בכל זמן שהוא זמן סביר בחומר החקירה ובכלל, כל החומר שנאסף על ידי החוקרים, ואפילו להעתיק אותו אליהם בכדי שיוכלו לעשות בו שימוש טרם הגיעו לבית המשפט לדון בהאשמה.
עיון בחומר החקירה – מותר לכולם
הסוגיה המורכבת מלאה בפרצות, ולעיתים הרשות החוקרת מערימה קשיים על האנשים שבאים ורוצים לעיין בחומר החקירה. הסעיף שקובע "זמן סביר" לעיון בחקירה יכול לתעתע ולעיתים אם הרשות החוקרת לא רוצה להעביר את חומר החקירה היא יכולה להקשות על כך, אם כי המקרים האלה הם נדירים. הזכות לעיון בחומר החקירה נגזרת מהזכות לחירות אישית ומהווה בסיס של אמון ברשות השופטת.
כל אדם רשאי לעיין בחומר החקירה על מנת שיתכונן טוב יותר למשפטו
הסכמה פה אחד
כאשר הסוגיה עלתה לדיון לא היה אחד שחלק על דעת השופטים שהחליטו שאכן האדם יהיה זכאי לעיין בחומר חקירתו טרם הוגש כתב אישום לבית המשפט, זאת בכדי שיוכל להתכונן כראוי למשפט. למרות זאת, יש הרבה שאלות ותהיות שעולות במקרה שכזה, האם התובע חייב למסור לנאשם את חומר החקירה, שלעיתים יכול להכיל פרצות שבאמצעותן יוכל האדם לברוח מקבלת עונש, גם אם הוא מגיע לו?
מטרתו של החוק
החוק רוצה להשיג מספר דברים, כאשר בראש ובראשונה קיים הרצון להרחיב את ידיעתו של של הנאשם בחומר החקירה שהוא עצמו ניהל, ולבדוק האם לא סולפו דבריו ועוד.
מלבד חומר החקירה, הנאשם לעיתים לא יודע על מה בדיוק הוא מואשם, ומה הסעיפים עליהם יוגש כנגדו כתב אישום, ועל מנת שיוכל להתכונן בהתאם, על ידי שכירת שירותיו של
עורך דין פלילי מקצועי שייצג אותו בערכאות המשפטיות, הוא צריך לקבל הרשאה לעיין בחומר החקירה שנאסף עליו, גם אם החומר הוא לא בהכרח חומר שרלוונטי לגבי כתב האישום וגם אם אין ביכולתו לשנות את רוע הגזירה.
אולי תתעניינו גם ב: