בעקבות שינוי בחקיקה בתאילנד נתקלו זוגות רבים המצויים בהליך פונדקאות בתאילנד להביא את תינוקם לארץ, מאמר זה סוקר בקצרה את תכלית שינוי החקיקה ומשמעותה, הצעדים הננקטים על ידי מדינת ישראל ואופן התמודדותם של הזוגות
בשנים האחרונות זוגות רבים, כדרך חלופית להבאת ילדים לעולם באופן טבעי, פונים להליך פונדקאות בתאילנד. זוגות אלה נתקלו בקשיים רבים בעקבות שינוי חוקתי בתאילנד אשר מוציא מגדר החוק פונדקאות מסחרית, משמע קבלת תשלום בגין הליך פונדקאות, לדידם מדובר בהליך שאינו נבדל מסחר בלתי חוקי בבני אדם. אותם זוגות, שחלקם מצויים כיום בציפייה ללידת בנם ולחלקם נולדו תינוקות בריאים זה מכבר, אותם הם כמהים ומשתהים להביא ארצה לביתם המיועד, למעשה מתמודדים עם מספר בעיות במקביל:
משמעות שינוי החקיקה בתאילנד
החוק בתאילנד ולד שנולד לאם שייך לה גם באם אין הוא משויך גנטית לאותה אם והיא משמשת עבורו כאם פונדקאית בלבד. משמעותו של החוק החדש בתאילנד לגבי אותם זוגות המבקשים הינה כפולה, מחד מתמודדים הזוגות עם הוצאתם של הילדים מתאילנד עצמה וזאת בעקבות הזיקה שבין האם הפונדקאית לתינוק שנולד וכן בהכנסתו של התינוק לישראל וזאת משום שהרשויות בישראל דורשות אישור פורמלי מרשות מוסמכת בתאילנד לפיו האם מוותרת על הילד דרך קבע. מאידך, מתמודדים הזוגות עם האיום המתמיד לפיו זכותה של האם הפונדקאית התאילנדית לדרוש את זכויותיה לגידול ומשמורת על בנה.
הליך פונדקאות בתאילנד
סיוע הרשויות בישראלבמטרה לסייע לאותם זוגות אשר כבר החלו את מסע הפונדקאות ומצויים במצב אבסורדי בו אין הם יכולים להביא את ילדיהם לארץ, נעשים כיום צעדים רבים ומתנהל משא ומתן נירחב בין הרשויות בישראל לבין הרשויות בתאילנד. כמו כן פרסם משרד החוץ בשיתוף עם רשות האוכלוסין וההגירה בימים האחרונים אזהרת מסע לזוגות המיועדים להתחיל בהליך דוגמת זה. האזהרה כוללת התייחסות ספציפית להוראות החוק תוך ציון כי מדינת ישראל לא תסייע למי שייפר חוק של מדינה.
התמודדות הזוגות עם הסוגייה
א´ הינו תושב צפון הארץ אשר טס לפני כחודשיים לתאילנד על מנת להביא את בנו שנולד זה מכבר, נתקל בקשיים בירוקרטיים ונאלץ לחזור לארץ ביידים ריקות. א´ באמצעות עורך דינו קורא למדינת ישראל להכיר בבנו ולסייע לו להביא את בנו לארץ. בחודש הבא ייסע שוב א´ לתאילנד במטרה לפטור את הבעיות שהתעוררו להביא את הבן לישראל.