הדרך לקבלת פיצויים מאת המעסיק יכולה להיות ארוכה, מתישה ועלולה להיות גם רצופת תלאות. היות שידו של המעסיק היא על העליונה בכל התלוי להעסקת העובד, חוק הפיצויים בא לדאוג לכך שהמעסיק יחשוב פעמיים לפני שהוא מפטר את מי שגייס לכוחותיו.
עובדים המפוטרים ויוצאים אל מעגל העבודה פעם נוספת, עלולים להתקל בתקופה הראשונה בתקופה דחוקה מבחינה כלכלית. חוק הפיצויים דורש פיצויים כספיים ממעסיק שפיטר את העובד, ובדרך כלל העובד לא יקבל פיצויים אילו יתפטר מיוזמתו (אלא אם חתם בינו לבין המעסיק על תנאי מיוחד זה). גובה תשלום הפיצויים מחושב על פי ההסכם שבין עובד למעסיק, ומבדיל בין תקופות הותק של העובד אל מול סוג משרתו. לפי חוק פיצויי הפיטורין משנת 1963, אין פיצויים לעובד, אלא אם עבד למעלה משנה.
למי ניתנת הזכות לפיצויי פיטורין?
הזכות לפיצויי פיטורין תינתן למי שעבד שנה אחת ברצף, או שמדובר בעובד עונתי (3 חודשים או 60 ימים רצופים מתוכם) שלאורך שתי שנים רצופות עבד כשתי עונות – בין אם זה תחת מעביד בודד או במקום עבודה יחיד. אם המעסיק התחלף, הרי שהעובד יהיה זכאי לפיצויי פיטורין כאילו פוטר ביום שבו התחלף המעסיק שלו. ישנה בחוק גם התייחסות לגבי רציפות העבודה.

הליך הפיטורין מוסדר על פי חוק
מתי הפיטורין אינם פוגעים בזכויות?פיטורין אינם פוגעים בזכויות אם המעביד נפטר או אם נראה שהמעביד מנסה להמנע מתשלום דמי הפיטורין. למשל, במצב שבו הייתה כוונה להמנע מחובתו לשלם פיצויים, למשל – פיטורי העובד בשבוע האחרון לפני מלאת שנה לעבודתו במקום העבודה – וכאן יש מקום להתייעץ עם עורך דין עבודה.
ומה לגבי התפטרות עקב מצב בריאותי?
המידה שמצבו הרפואי של עובד גרם לו להתפטר ממקום עבודתו, יש להציג ממצאים רפואיים לצד תנאי ההעסקה שלו – המייצרים את נסיבות ההתפטרות שלו בהתאם לדרישות התעסוקה. כמו כן, ישנן דקויות שונות הבאות לזכותה של אישה הרה או יולדת – על מנת שלא תאבד מקום עבודתה מכורח הנסיבות, או אפילו כדי לאמץ ילד מתחת לגיל 13.