לעיתים המעסיק חושד בעובדיו שהם מהלו באמונו, ובכדי להוכיח זאת הוא דורש מהם לעבור בדיקת פוליגרף. האם ניתן לסרב לעבור את הבדיקה? גם אם מדובר במקום בעל סיווג בטחוני אשר רוצה לבחון את אמינותכם מראש?
לעיתים מגיעים עובדים למקום עבודה חדש בו יש סיווג בטחוני מסויים, וגם אם אתם מתאימים לכל דרישות התפקיד, לעיתים תאלצו לעבור בדיקת פוליגרף. במקרים אחרים, אדם שכבר עובד תקופה במקום עבודה מסויים ונחשד כי מהל באמונו של המעסיק או של חבריו לעבודה, נדרש לעבור בדיקת פוליגרף. האם זה מותר? ומה קורה אם סירבתם לבדיקה כזו? הכל במאמר הבא.
בדיקת פוליגרף
מכונת האמת אשר בודקת האם הנבדק דובר אמת או שקר, זאת בהתבססות על תנועות פיזיולוגיות שלו, היא לרוב מכונה אמינה. כאמור, לעיתים המעסיק יכול לדרוש מהעובד לעבור בדיקת פוליגרף, אך צריך להיות לכך עילה סבירה, ולא בגלל הפליה של העובד. כמו כן, גם אם הדרישה לעבור בדיקה היא דרישה סבירה ביחס לתנאי העבודה כמו שירותי הביטחון למשל, זו עדיין בקשה לגיטימית.

לא ניתן לפטר עובד על סמך בדיקת פוליגרף בלבד
סירוב לפוליגרף
אם העובד סירב לבדיקת הפוליגרף, הארגון או המעסיק יכולים לשקול את המשך העסקתו. בנוסף, גם אם מדובר במועמדים לעבודה בלבד, הסיכוי שלהם להתקבל אם בדיקת הפוליגרף היא תנאי להעסקתם, הוא אפסי. ישנם גם מקומות עבודה שבדיקת הפוליגרף היא תקופתית, וגם זה תנאי. אם העובד מסרב לעשות את הבדיקה, אי אפשר לחייב אותו לעשות זאת.
האם ניתן לפטר עובד על סמך כשל בבדיקת פוליגרף?
התשובה היא לא. אפשר לפטר עובד אשר מהל באמונו של המעסיק, אך לא די בבדיקת פוליגרף בכדי להוכיח זאת. גם אם העובד נתן את הסכמתו לבדיקת הפוליגרף, המעביד לא יכול לעשות שימוש בבדיקה בשביל להפוך אותה לבסיס לפיטוריו של העובד.