פטור רפואי ממס הוא מושג שגור ומפורסם במדיות השונות אולם אינו מתאים לכולם. כדי להיות רשאי לקבל פטור ממס הכנסה בגין מצב רפואי, חשוב לענות על התנאים המבוקשים לפי פקודת מס הכנסה שבמדינת ישראל.
כל אזרח בגיר מחויב לשלם מס הכנסה מדי חודש בחודשו, ואין זה משנה אם הינו אדם שעובד או אם הוא תלוי בקצבת פנסיה, תשלומים מחברות ביטוח או מקרנות הפנסיה בעקבות אבדן כושר עבודה. פעמים שאדם חולה או בעל נזק מסוים הפוגע לו ביכולת ההכנסה או בעבודתו הסדירה אולם אינו זכאי לקבלת קצבת נכון, הוא יכול להיות זכאי דווקא להטבה המתבטאת בפטור מתשלום מס הכנסה. פעמים רבות, שווי ההטבה הזו או החיסכון עולה על שווי קצבת הנכות.
מתי זכאים על פי חוק לקבל את הפטור?
ניתן לקבל פטור ממס הכנסה על תשלום זה, על פי סעיף 9-5 בפקודת מס הכנסה שקובעת פטור מתשלום עבור הכנסה מיגע אישי של עיוור או נכה שנקבעו לו מאה אחוזי נכות, או נכות של 90% לפחות. מכאן, שהחוק עדיין מדרבן ומעודד נכים לעבוד במומם ולא להיפלט למעגל הקצבאות והאבטלה. מאידך, על הנכות להיות גבוהה מאוד.
איך נקבעת הנכות?
משתמשים בשיטת החישוב הפוחת, ובו הנכות לעולם אינה יכולה לעלות על 100%. את אחוזי הנכות קובעת ועדת מומחים של המוסד לביטוח לאומי, וגם משרד הביטחון יכול לקבוע זאת בשם ארגון נכי צה"ל. נכות יכולה להקבע גם על פי תנאים סוציאליים שונים כמו למשל פגיעות איבה, נפגעי הקרנות של גזזת או נפגעי רדיפות הנאצים.

בשביל לקבוע נכות - צריך להשתמש בשיטת החישוב הפוחת
בסיס לקבלת פטור ממס הכנסה
כדי לקבל פטור ממס הכנסה, יש לענות על התנאים של מהות הנכות המוזכרת לעיל. במקרים שבהם לא נקבעת נכות כללית כמו למשל נכות מעבודה או נכות מצה"ל, הנכות תיקבע לפי האירוע הרלבנטי – "תאונת עבודה", "מחלת מקצוע", "שירות צבאי" ועוד). ניתן להגיש תביעה נפרדת כדי לקבוע נכות לצורך הפטור ממס, מעבר לקביעה שנקבעה עבור אדם.
אם לא נקבעה לאדם נכות שמשקפת את המצב הרפואי
אילולא נקבעה נכות שמשקפת את מלוא המצב הרפואי של אדם, ניתן לפנות לעורך דין ביטוח לאומי או לעורך דין מיסים. הפעלתה של ועדה הפועלת מטעם מס הכנסה תקבע את תחילת הנכות עד לשש שנים לאחור אילו הנכות קיימת לאורך שנים רבות.
אולי תתעניינו גם ב: