לא אחת בני משפחה שאבי המשפחה או אם המשפחה נפטרים נשארים עם ירושה ומתחילים להתקוטט עליה. זאת מתוך חוסר ידיעה לגבי מה החוק אומר מבחינת חלוקת הרכוש של מנוח במקרה שלא קיימת צוואה.
כאשר המנוח השאיר אחריו צוואה החתומה ונבדקה ע"י עו"ד לענייני משפחה , אין כל בעיה וכל אחד יודע מה הוא צריך לקבל וזאת משום שהכל רשום שחור על גבי לבן לפי הוראות המנוח. אך מה קורה כאשר אין צוואה ויש ירושה? לפי מה אז מתבצעת חלוקת הירושה? ובכן גם לזה בדיוק כמו לתקופתה של צוואה, יש חוקים ברורים שעל פיהם פוסקים השופטים כיצד תתבצע חלוקת הרכוש שנותר מן המנוח.
מעגלי משפחה בהם דן החוק
החוק בכל הנוגע לאופן חלוקתה של ירושה מחלק את בני המשפחה לפי מעגלים. מעגל ראשון הוא בן או בת הזוג או הורי המנוח באם חיים, מעגל שני הם הילדים של שני בני הזוג, מעגל שלישי הם אחים ואחיות של המנוח/ה, מעגל רביעי הם בני משפחה רחוקים יותר כמו דודים ובני דודים. לפי החוק לאחר מותו של אדם מי שזכאים קודם כל ברכושו הם בני המשפחה מן המעגל הראשון. אם אין הורים בחיים או בן זוג בדמות בעל או בן זוג ידוע בציבור, הרי שאז הרכוש הולך לילדים, אם אין גם ילדים, הירושה תעבור למעגל השלישי וכך הלאה.

חלוקת ירושה במקרים מורכבים
ומה קורה כאשר בני הזוג נישאו בשניתלאור אחוז הגירושין הגבוה בישראל, אין זה נדיר למצוא משפחות שבהם ההורים התחתנו בשנית והולידו גם ילדים עם בן הזוג החדש. מה אז קורה- האם לבן הזוג ממנו גרושים מגיעה הירושה או לבן הזוג הנוכחי? האם לילדים מנשואים קודמים מגיע אותו חלק בירושה כמו לילדים מן הנישואין הנוכחיים? אין ספק כי זהו מצב סבוך במיוחד, גם עבור בית המשפט ולשם פתרונו יאלצו הצדדים להשתמש בעו"ד לענייני ירושות ממולח וחריף במיוחד והרבה סבלנות.
בית המשפט מעדיף תמיד את הצואה
בכל מקרה רצוי לדעת שאם יש לכם צוואה ביד, והיא חוקית ונעשתה לי כל הכללים ואתם אותרים לבית המשפט בשל אופן ההחלטה בחלוקת הרכוש, מרבית הסיכויים שלא תזכו בתביעה זו, שכן בית המשפט תמיד יעדיף את טובת הנפטר שקבע כיצד רכושו יחולק.