ישנם מצבי קיצון בהם על מנת להסדיר את חלוקת הרכוש בצורה הרצויה חשוב ערוך צוואה, מקרים אלה נפוצים בעיקר כאשר חלוקת הירושה על פי החוק אינה תואמת את רצון המצווה. מאמר זה סוקר בקצרה סוגיה זו:
מטרתה של צוואה היא להסדיר את חלוקת הרכוש בהתאם לרצונו של המצווה בחייו לאחר מותו. בעת עריכת צוואה חשוב מאוד לזכור כי הצוואה היא שתשפיע על מצבם העתידי של היורשים, היא שתמנע מצבים לא נעימים וסיטואציות של חילוקי דעות בין היורשים השונים. במידה ואדם לא השאיר אחריו צוואה, ירושתו תתחלק בין יורשיו החוקיים בהתאם לחוק הירושה אשר קובע כי מחצית מכלל הרכוש תוענק לבן או בת הזוג של המוריש ואילו המחצית השנייה תתחלק בחלקים שווים בין ילדיו של המוריש. ישנם מצבים משפחתיים מורכבים כגון מספר ילדים ממספר בני זוג, נכסים שנרכשו בשיתוף, אדם החי בנפרד מבן או בת זוגו ללא גירושין ועוד, במצבים חריגים אלה חשוב מאוד לערוך צוואה ולהסדיר את נושא חלוקת הרכוש.
הבטחת עתידם של היורשים
בכל אותם מקרים חריגים בהם נדרש אדם לצוואה על מנת להסדיר את רכושו חשוב להקפיד על צוואה חוקית ותקנית. החוק הישראלי מכיר במספר צורות של צוואות מוכרות בינהם, צוואות הדדיות אשר נכתבות בין שני בני זוג המעוניינים להסדיר את חלוקת רכושם לאחר מות אחד מהם וכן לאחר מות שניהם, צוואה בכתב יד, צוואה בפני רשות, צוואה בעדים, צוואת שכיב מרע ועוד. כל סוג של צוואה יוכר בפני החוק בתנאי שהוא עומד בדרישות הצורניות והמהותיות הנדרשות על פי חוק.

האם חובה לערוך צוואה?
דרישות החוק לתקינות הצוואההחוק מגדיר מספר קריטריונים בהתקיימם תוכר צוואה כחוקית וכשירה. התנאי הראשון מדבר על כך שהמצווה הוא שצריך לערוך את הצוואה, הוא ולא אחר. התנאי השני מדבר על כשירותו המשפטית של המצווה ורמת המודעות שלו לאופן חלוקת הרכוש כאמור בצוואה. התנאי האחרון מדבר על רצונו החופשי של המצווה לצוות כפי שהוא רוצה את רכושו, סעיף זה בא למנוע מצבים של השפעה בלתי חוקית על המצווה.
התייעצות משפטית להבטחת הזכויות
בכל מקרה בו קיים ספק באשר לנחיצותה של
עריכת צוואה חשוב מאוד להיוועץ בעורך דין מומחה אשר ידע לבחון את פרטי המקרה ובאם קיימת מורכבות משפחתית ו/או עסקית ימליץ הוא על עריכת צוואה מתאימה בהתאם לנסיבות המקרה.