מגזין עבודה
מפטרים עובד? מומלץ לקרא כתבה זו קודם לכן
- מערכת האתר
- |
- 1/3/13
- |
- 12:10
- |
- 2165 צפיות
-
על פי פסקי דין אחרונים שנפסקו בבית הדין לעבודה, מעסיק העומד לפטר עובד חייב לערוך לו שימוע כדין. עד לפני מספר שנים לא חלה חובה זו על המגזר הפרטי, אולם כעת היא בתוקף. השימוע אמור לסייע לעובד לדעת מדוע הוחלט לפטרו, כמו גם שהשימוע יכול לתת לעובד את ההזדמנות לשנות את החלטת המעסיק. בעבר, היו עובדים שפוטרו וגילו כי מהלך זה נעשה שלא בתום לב, כפי שנדרש מהם. אותם עובדים היו יכולים לגשת ולתבוע את המעסיק הקודם. כעת משניתן שימוע, יוכלו לשמוע סיבה הגיונית לפיטורין באוזניהם.
תום לב בפיטורי עובד
ישנם צעדים מדויקים לקיום הליך השימוע, ומעסיק שלא ינקוט כן חשוף לתביעה מצד העובד. על העובד לדעת, כי גם קיום הליך "אינסטנט" של שימוע, כאשר המעסיק משמיע באוזניו סיבות עמומות, קודים חסרי הסבר מאחוריהם או מספק לעובד סיבה שקרית לפיטוריו – זוהי עילה מספקת לתביעה ורצוי להתייעץ על כך עם עורך דין עבודה.
חוזה העסקה ופיטורין
ישנו פסק דין העוסק בשאלת תוקף עבודתו של העובד – מה אם התקבל מראש לעבודה לפרק זמן קצוב מראש? הרי שכאן המסגרת, מעצם טיבה מקיימת את האפשרות ליצירת מערכת קשר מתמשך, אף אם לעובד אין זכות למשרה זו. בכל מקרה, המעסיק חייב להודיע מראש לעובד כי אינו ממשיך את מערכת היחסים הזו, וכן לפרט את הטעמים שהוליכו לכך . בכלל זה עליו לאפשר לעובד להביע את תגובתו בפניו.
סיוע של עורך דין בזמן פיטורין
על מנת שלא ישנו מקרים דומים של תביעות מעסיקים בגין אי קיום סדרי הפיטורין כדין או נהיגה שלא בתום לב בעובד, רצוי להתייעץ לפני הצעד הזה עם עורך דין לענייני עבודה, ולפחות להבין מה רמת הפגיעות בחשיפה לתביעה מצד העובד והדרך להתגונן.