מגזין חוזים
מה תוקפו של חוזה שבע"פ?
- מערכת האתר
- |
- 1/3/13
- |
- 12:10
- |
- 4328 צפיות




-
חוזים למעשה נעשים בחיי היום יום גם מבלי שאנו שמים לב לכך: בחנות המכולת, בהרשמה לקורס, שמירת מקומות לבית הקולנוע ואף לעתים במקומות עבודה. מלבד זאת ישנם חוזים שנראים לנו מובנים מאליו, כמו חוזה רכישת דירה או חוזה העסקה. "חוזה"- משמעותו הסכם בין שני צדדים לפחות, כאשר שני הצדדים כשירים להתקשר בעסקה זו – תוכל להיות עסקת רכישת מוצר או מתן שירות. החוזה נוצר כהצעה לאדם השני, וברגע שהצד השני מקבל את העסקה, נוצר חוזה אשר הצדדים קובעים את תנאיו.
מה תוקפו של חוזה שבעל פה?
עובדת כריתת חוזה בעל פה אינה שוללת את תוקפו, על פי סעיף 23 חוק חוזים (חלק כללי), ומציין שחוזים שנערכו בעל- פה יחייבו את הצדדים, ואם יתכחשו להם- הינם נחשפים לתביעת פיצויים בגין הפרת חוזה.
דרכי ההוכחה לתקפותו של חוזה שבעל פה
ככל שההסכמה נערכה בעל- פה ולא צוינה בכתב ותיעוד, יש קושי בהוכחתה. חובת ההוכחה מוטלת על הטוען לחוזה שבעל פה, אולם לעתים קרובות אזלה ידו מלהוכיח זאת בדרך קבילה מול בית משפט, ולעזרו רצוי להיעזר בעורך דין. במידה ואין חוזה כתוב בין הצדדים, בית המשפט יבחן את הנושא על בסיס התכתבויות, אמינות העדים והשכל הישר- כשהדגש הוא על אופן כריתת החוזה, האם היה בה מספיק כדי לציין כי הצדדים גיבשו יחד את כוונתם המשותפת ובאופן שהיה מוגדר ומסויג, והאם נכללים בחוזה זה עיקרי הנושאים המהווים את הדרישות בו. כמו כן נעזרים בעדים שיתמכו בגרסתו.
מה עושים עם הפרת חוזה שבעל פה?
כאן אמורות להגיע ראיות הבאות לעזרו של התובע להפרת החוזה. לפני שיוכיח כי הופר החוזה, עליו להוכיח את קיומו של החוזה. בכל מקרה, בנושאי מקרקעין על- פי החוק לא יתכן הסכם שבעל- פה, אלא רק בכתב. לכן לא נטען להגיד כי התקיים.