מגזין עבודה
עוזרות בית- הזכויות שלהן, החובה שלך
מעמדן של עוזרות הבית מתעצב לאיטו עם השנים, ומי שמעסיק במשקו עוזרת בית – עליו מוטלת החובה להיות בקיא בלשון החוק העדכני – הרי מתוך כך נגזר השכר, התנאים הסוציאליים ומתן תעדוף הזכויות שלהן.
- מערכת האתר
- |
- 18/6/2014
- |
- 13:10
- |
- 2050 צפיות
-
לרוב, בין בעל בית לעוזרת ביתו מתקיימים יחסי עובד – מעביד, אולם אלו אינם מתקיימים כאשר העוזרת נשלחת מטעם חברת כוח אדם – "חברת קבלן שירות". המשמעות היא שעובדים ועובדות במשק בית זכאים לזכויות של שכירים. לרוב, הם מועסקים כעובדים שעתיים – שכר עבודתם מחושב על בסיס מספר שעות העבודה בפועל במכפלת שכר שעתי (במגבלת שכר המינימום השעתי) או על בסיס יום עבודה, ולכך מצרפים הוצאות מעסיק נוספות לצרכי תנאם סוציאליים.
תמיכה מידי הביטוח הלאומי
לעוזרות ולעוזרי בית ישנה תמיכה מטעם הביטוח הלאומי במקרים כמו לידה, קצבת זקנה, תאונת עבודה ועוד; כדי לקבל זאת לפי החוק חלה חובה להפריש מדי חודש דמי ביטוח לאומי בגובה של 7% מן השכר – בחלוקה של 2% משכר העוזרת ו-5% על חשבון המעסיק. רישום עוזרת הבית חייב יהיה להיעשות בתוך שבועיים ועד לחודש וחצי מן המועד של תחילת ההעסקה והתשלום של הביטוח נערך באמצעות פנקס שוברים שמשולם פעם בשלושה חודשים – ניתן גם באופן מקוון.
ימי חופשה
עומדת וקיימת זכות לעוזרת לימי חופשה, כאשר זכאותה מחושבת לה מתוך הנחה שהיא עובדת במשרה מלאה, או נגזרת מן הנתח היחסי לכך. כך, במידה שהיא (או הוא) עובדת חמישה ימים מלאים בשבוע, הרי שיגיעו לה עשרה ימי חופשה בשנה מן השנה הראשונה ועד לרביעית. לעומת זאת, כשמדובר על ימי מחלה, הזכויותיהן של עוזרות הבית
יא תוכל לצבור את החלק היחסי של 1.5 ימי מחלה עבור חודש עבודה, אולם חשוב לקחת בחשבון שזו נגזרת יחסית של שלם – ובמידה שיש צורך ראוי לשאול עורך דין עבודה המתמצא בתחום זה.