אנשים שעובדים במקום עבודה מסויים וחלו בסרטן הם בעלי זכויות מיוחדות בתנאי ההעסקה שלרוב הם אינם מודעים אליהם. מוטב לדעת מה הזכויות של כל עובד אשר חלה באחד מסוגי הסרטן השונים וכיצד לנהוג בעבודה
אחד מתוך שלושה ישראלים עלול לפתח מחלת סרטן. זאת אם מסתמכים לפי סטטיסטיקה משנה שעברה. אנשים אשר מפתחים את המחלה לעיתים נמצאים בעיצומם של חייהם ובמהלך קריירה, והטיפולים הכרוכים במחלה לעיתים יכולים לקטוע הכל. למרות זאת, יש לחולים זכויות מסויימות במקום העבודה שיעזרו לו במהלך תקופת ההחלמה ואחריה.
זכויות עובדים חולי סרטן
בגלל שהמחלה דורשת טיפולים רבים וכיוצא בזאת גם היעדרויות רבות מהעבודה, על פי חוקי העבודה בישראל עובד רשאי לצבור תקופת מחלה של עד 90 ימים בשנה לעובד וותיק. כלומר, אם העובד חלה חלילה במחלת הסרטן, הוא יוכל להיעדר לתקופה של עד שלושה חודשים. בתשלום כמובן.
פיטורים
על פי החוק, אסור למעסיק לפטר את עובדו בשל חופשת מחלה מוצדקת וגם לא במהלכה. חוק שיויון ההזדמנויות לאנשים עם מוגבלויות מונע לעיתים מהמעסיק להודיע על סיום העבודה גם לאחר שנגמרו ימי המחלה. אם ההודעה על סיום העבודה נעשתה שלא בתום לב, או בשל המחלה, החוק בישראל מגן על העובד וידרוש תשלום פיצויים מהמעסיק. יש לציין שיישום החוק תופס במקום עבודה המעסיק 25 עובדים ומעלה, וכשמדובר בעובד ספציפי, הוא חייב לעמוד בתנאי שעבד חודשיים לפחות במקום העבודה.
חליתם בסרטן? יש לכם זכויות
כל אחד ויכולותיו
כאשר מצבו של העובד מדרדר, המעביד מחוייב על פי החוק להתאים את העבודה לצרכי העובד ולמצבו הבריאותי. בין אם מדובר בהורדה בשעות העבודה או שינוי בסביבת העבודה הרגילה, בין אם הוא רגיל לעבוד בעמידה וכעת הוא יכול רק לשבת וכדומה.
ובמקרה של התפטרות?
אם העובד התפטר בגלל מצבו הבריאותי החדש, הוא יוכל ככל הנראה לתבוע מהמעסיק פיצויי פיטורים. אם אכן יחליט לנקוט בצעד זה, יצטרך העובד להוגיח שהתפטרותו מהעבודה נעשתה בגלל שהוא אינו יכול לעמוד בתנאי העבודה בגלל מצבו הבריאותי ולכן התפטרותו מוצדקת.